Składniki:

Ziemniaki

4 sztuki

Pieprz

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Brokuł

0.5 sztuki

Jogurt

100 mililitrów

Natka pietruszki posiekana

1 łyżka

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia, zdejmujemy skórki i kroimy na duże kostki.

Krok 2

Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy, gotujemy w parze około 5-7 minut. Jajka marynowane w burakach kroimy na duże kostki.

Krok 3

Wszystkie składniki umieszczamy partiami na talerzu lub dodajemy do miski. Oprószamy natką pietruszki. Do jogurtu wlewamy sos lazurowy, łączymy całość i skrapiamy sałatkę przed serwowaniem.

Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami

Ta kolorowa sałatka ziemniaczano-brokułowa to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia! Soczyste ziemniaki gotowane w mundurkach, delikatne różyczki brokuła i intensywnie zabarwione jajka marynowane w burakach tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Całość skropiona kremowym sosem na bazie jogurtu z dodatkiem sosu lazurowego to propozycja, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Sałatka idealnie sprawdzi się jako propozycja dla osób ceniących zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Bogata w białko, błonnik i witaminy, stanowi doskonałą opcję dla wegetarian oraz wszystkich, którzy poszukują lekkiego, ale sycącego dania. Dzieci również pokochają jej kolorowy wygląd i przyjemny smak.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To uniwersalne danie sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek na lunch czy kolację, jak i jako efektowny dodatek do grilla lub świątecznego stołu. Sałatka świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami, a jej atrakcyjny wygląd uczyni z niej ozdobę każdego bufetu czy przyjęcia rodzinnego.

Czy wiesz, że?

Marynowanie jajek w soku z buraków to nie tylko sposób na uzyskanie pięknego koloru, ale także na wzbogacenie ich o cenne składniki odżywcze. Buraki zawierają naturalne barwniki, które nadają jajkom charakterystyczny różowo-fioletowy odcień i subtelny smak.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o prażone pestki słonecznika dla chrupkości, dodać kawałki wędzonego łososia dla miłośników ryb lub zastąpić sos lazurowy musztardą z miodem dla słodko-pikantnej nuty. Latem warto dodać świeże zioła – koperek lub bazylię.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF