Składniki:

Sok pomarańczowy

100 mililitrów

Cynamon

1 szczypta

Miód

1 łyżka

Imbir

1 szczypta

Oliwa

3 łyżki

Grubo mielony pieprz

2 szczypty

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Zmiażdżony ząbek czosnku

1 sztuka

Kiełki brokuła

2 łyżki

easy

łatwe

90 min.

2 os.

Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok pomarańczowy, miód, czosnek, cynamon, imbir, pieprz, oliwę i kostkę pietruszkową mieszamy w misce do dokładnego połączenia. Przygotowaną w ten sposób marynatą zalewamy piersi i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 2

Po tym czasie filety odsączamy z marynaty i przesmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oliwy (po 2-3 minuty z każdej strony) a potem przenosimy je do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Pieczemy przez 20-25 minut.

Krok 3

Podczas gdy mięso się piecze, skrapiamy chleb oliwą i lekko nacieramy czosnkiem (można również posypać kosteczką czosnkową). Po wyjęciu mięsa z piekarnika, umieszczamy w nim chleb, podnosimy temperaturę do 200 stopni i zapiekamy go przez 3-4 minuty (wnętrze powinno być miękkie, a brzegi chrupiące).

Krok 4

Na pieczywie rozkładamy część kiełków, następnie pierś i ponownie kiełki.

Pomarańczowe Piersi z Kaczki na Grzance z Kiełkami

Soczyste piersi z kaczki w aromatycznej marynacie pomarańczowej, podane na chrupiącej grzance z delikatnymi kiełkami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Połączenie słodko-kwaśnego soku pomarańczowego z miodem, rozgrzewającymi przyprawami i świeżą pietruszką tworzy harmonijną kompozycję, która idealnie podkreśla wyjątkowy smak kaczki.

Dla kogo?

To danie sprawdzi się doskonale zarówno dla miłośników wykwintnej kuchni, jak i osób poszukujących nowych, interesujących smaków. Elegancka forma podania i wyrazisty smak zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy, a prosty sposób przygotowania sprawi, że każdy poradzi sobie z tym przepisem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Pomarańczowe piersi z kaczki to idealny wybór na romantyczną kolację we dwoje, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Efektowny wygląd i wyjątkowy smak sprawią, że danie to będzie główną atrakcją każdego stołu – zarówno podczas kameralnych spotkań, jak i bardziej uroczystych okazji.

Czy wiesz o tym?

Marynowanie kaczki w soku pomarańczowym nie tylko nadaje mięsu wyjątkowy smak, ale również sprawia, że staje się ono bardziej soczyste i delikatne. Cynamon i imbir nie tylko wzbogacają aromat, ale mają również właściwości wspomagające trawienie, co jest szczególnie korzystne przy spożywaniu tłustszych mięs.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do tego dania – zamiast kiełków spróbuj rukoli lub mixu sałat. Grzankę możesz zastąpić plackiem ziemniaczanym lub puree z batatów. Do marynaty warto dodać skórkę pomarańczową dla intensywniejszego aromatu lub odrobinę sosu sojowego dla głębszego, bardziej wyrazistego smaku.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF