Składniki:

Szpinak mrożony w liściach

1 opakowanie

Mascarpone

4 łyżki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Masło

1 łyżka

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

1 opakowanie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Placki ziemniaczane z kremowym szpinakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj placki ziemniaczane według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Krok 2

Zrumień masło na patelni, dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i mini kostką Knorr. Dodaj serek mascarpone i porządnie wymieszaj jeszcze moment podsmażając.

Krok 3

Na każdy placek nałóż łyżkę kremowego szpinaku. Serwuj na ciepło.

Placki ziemniaczane z kremowym szpinakiem

Klasyczne placki ziemniaczane zyskują zupełnie nowe oblicze dzięki aksamitnemu dodatkowi! Chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku placki w połączeniu z kremowym szpinakiem tworzą duet idealny na każdą porę dnia. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste – wystarczy usmażyć placki według instrukcji na opakowaniu, a następnie przygotować delikatny, kremowy szpinak z dodatkiem serka mascarpone i przypraw.

Dla kogo?

Danie spodoba się zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom poszukującym nowych smaków. To doskonała propozycja dla wegetarian oraz rodzin z dziećmi, które nie przepadają za zielonymi warzywami – kremowa konsystencja i delikatny smak szpinaku skutecznie zamaskują jego obecność!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane z kremowym szpinakiem sprawdzą się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, ale również jako elegancka przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. To także świetny pomysł na lekką kolację, która zaspokoi głód, nie obciążając żołądka przed snem.

Czy wiesz, że?

Szpinak to prawdziwa skarbnica żelaza i witamin. W połączeniu z ziemniakami tworzy pełnowartościowy posiłek, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dodatek serka mascarpone nie tylko nadaje kremowej konsystencji, ale również wzbogaca danie o wapń.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić kremowy szpinak o czosnek lub cebulkę, które dodadzą wyrazistości. Spróbuj też dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub płatków chili dla pikantnego akcentu. Placki można również podać z dodatkiem grillowanego łososia lub jajka sadzonego dla bardziej sycącej wersji.

Zostaw komentarz