Składniki:

Ziemniaki średniej wielkości

4 sztuki

Marchew średniej wieklości

1 sztuka

Wędzony boczek

10 dekagramów

Słodka śmietanka 18 %

0.5 szklanki

Woda

3 szklanki

Olej z pestek winogron

2 łyżki

Suszone grzyby- średnie kapelusze

4 sztuki

Pieczarki

4 sztuki

Pieprz mielony

1 szczypta

Pokrojony koperek

3 łyżki

Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr

3 łyżki

Delikat przyprawa w płynie Knorr

1 łyżeczka

Rosół wołowy Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

3 os.

Kartoflanka z grzybowym smakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamoczyć grzyby w 1/2 szklanki ciepłej wody. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Usmażyć na oleju do zrumienienia. Obrać, umyć i pokroić ziemniaki (w kostkę) oraz marchewkę (w plasterki). Dodać do garnka wraz z boczkiem, pieczarkami (bez tłuszczu) i grzybami. Zalać wodą. Dodać rosół wołowy. Gotować przez 20 minut. Wyjąć grzyby i boczek - pokroić i ponownie wrzucić do zupy. Rozmieszać Krem z kurek w zimnej wodzie i wlać do garnka - gotować przez 5 minut.

Krok 2

Dodać śmietankę. Przyprawić Delikatem w płynie, pieprzem. Posypać koperkiem.

Kartoflanka z grzybowym smakiem

Rozgrzewająca kartoflanka z grzybowym smakiem to prawdziwy ukłon w stronę polskiej tradycji kulinarnej. Ta aromatyczna zupa łączy w sobie delikatność ziemniaków z intensywnym aromatem grzybów leśnych i pieczarek, tworząc harmonijną kompozycję smaków, która rozgrzeje każde podniebienie w chłodne dni.

Dla kogo?

Kartoflanka to idealne danie dla miłośników tradycyjnych smaków. Połączenie ziemniaków, grzybów i aromatycznego boczku sprawia, że zupa jest niezwykle sycąca i doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Szczególnie docenią ją osoby poszukujące prostych, ale wyrazistych w smaku dań.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych obiadów rodzinnych. Jest też doskonałym wyborem na nieformalny obiad z przyjaciółmi, gdy chcesz zaserwować coś tradycyjnego, ale z charakterem. Kartoflanka z grzybowym smakiem to również świetna propozycja na rozgrzewający posiłek po spacerze w chłodny dzień.

Czy wiesz o tym?

Dodanie Kremu z kurek to sekret wyjątkowego smaku tej zupy. Kurki, nazywane też lisówkami, są cenione za swój delikatny, lekko pieprzny aromat, który doskonale komponuje się z ziemniakami. Dodatek śmietanki nadaje zupie aksamitnej konsystencji, a świeży koper wprowadza orzeźwiającą nutę, która równoważy intensywność grzybów.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić kartoflanką dodając podsmażoną cebulkę lub czosnek dla głębszego aromatu. Dla bardziej wyrazistego smaku, warto dodać szczyptę majeranku lub tymianku. Jeśli lubisz pikantne akcenty, odrobina wędzonej papryki nada zupie intrygujący charakter.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Sosjerki

Zamów Sosjerki już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF