Składniki:

Ser feta

1 opakowanie

Jogurt naturalny

1 łyżka

Bakłażan

1 sztuka

Czosnek ząbek

2 sztuki

Posiekany szczypiorek

1 łyżka

Sól do smaku

1 szczypta

Pomidory suszone

8 sztuk

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Grillowany bakłażan

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana oczyścić i pokroić wzdłużnie na plastry około 5 mm. Solidnie posolić i odstawić na około 30 minut. Ten zabieg umożliwi bakłażanowi wypocenie się czyli pozbycie gorzkiego smaku.

Krok 2

Potem opłukać pod płynącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Plastry bakłażana lekko posolić i posypać kolorowym pieprzem, zgrillować na porządnie nagrzanej patelni grillowej albo na grillu.

Krok 4

Ser feta, wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą pieprzu kolorowego.

Krok 5

Ostudzone plastry bakłażana z grilla smarujemy przygotowaną fetą, kładziemy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulonik.

Grillowany bakłażan z fetą i suszonymi pomidorami

Grillowany bakłażan to prawdziwa uczta dla podniebienia – soczyste plastry bakłażana połączone z kremową fetą i aromatycznymi suszonymi pomidorami tworzą harmonijną kompozycję smaków. Ten prosty przepis pozwoli Ci przygotować elegancką przekąskę, która zachwyci każdego gościa.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i wegetarian poszukujących sycących przekąsek. Grillowany bakłażan z fetą to propozycja dla osób ceniących proste, ale wyraziste smaki. Sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i lekki lunch w ciepły dzień.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te smaczne roladki doskonale sprawdzą się podczas letniego grillowania, jako elegancka przekąska na przyjęciu lub element większego bufetu. Możesz je przygotować również na romantyczną kolację we dwoje – ich wygląd i smak z pewnością zrobią wrażenie!

Czy wiesz o tym?

Moczenie bakłażana w soli to kluczowy krok, który pozwala pozbyć się charakterystycznej goryczki. Ten tradycyjny sposób przygotowania bakłażana stosowany jest w kuchniach śródziemnomorskich od pokoleń. Dzięki temu zabiegowi warzywo staje się bardziej miękkie i chłonie lepiej smaki pozostałych składników.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak roladek dodając do fety świeże zioła – bazylię, miętę lub oregano. Zamiast suszonych pomidorów sprawdzą się również grillowana papryka, oliwki lub kapary. Gotowe roladki możesz podać skropione oliwą z oliwek i udekorowane świeżymi ziołami.

Zostaw komentarz