Składniki:

Cebula

1 sztuka

Olej

Pieprz

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

1

Mąka

2 łyżki

Wątróbka wieprzowa lub drobiowa

300 gramów

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Wątróbka po Maćkowemu

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka wlej 0,5 lt wody i rozpuść w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.

Krok 2

Wątróbkę potnij na niewielkie kawałki i obtocz w mące.

Krok 3

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj wątróbkę i smaż przez kilka minut.

Krok 4

Dodaj wcześniej przygotowany wywar i duś przez parę minut. Gotową wątróbkę serwuj z ziemniakami lub z pieczywem.

Wątróbka po Maćkowemu – tradycyjny smak w nowoczesnym wydaniu

Wątróbka po Maćkowemu to klasyczne danie, które zachwyca prostotą przygotowania i głębokim smakiem. Delikatne kawałki wątróbki, obtoczone w mące i duszone w aromatycznym rosole, tworzą sycące danie, które rozgrzewa i zadowala podniebienie. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim przygotowaniu rosołu z kostki Knorr, który nadaje całości wyrazisty, domowy charakter.

Dla kogo?

Wątróbka po Maćkowemu to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Sprawdzi się zarówno u osób ceniących klasyczne smaki, jak i tych, którzy szukają szybkiego, a jednocześnie pożywnego dania na codzienny obiad. To również świetna opcja dla osób dbających o wartościowe składniki w diecie – wątróbka jest cennym źródłem żelaza i witamin z grupy B.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się doskonale jako szybki obiad w ciągu pracowitego tygodnia. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zadowoli całą rodzinę. Wątróbka po Maćkowemu może być również ciekawym elementem niedzielnego obiadu, szczególnie jesienią i zimą, gdy poszukujemy rozgrzewających, sycących potraw.

Czy wiesz, że?

Wątróbka jest jednym z najbardziej wartościowych podrobów. Zawiera znaczne ilości witaminy A, D oraz żelaza, które wspierają odporność organizmu. Tradycyjnie w polskiej kuchni wątróbkę przyrządzano na wiele sposobów, a przepis „po Maćkowemu” to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych wersji tego dania.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak wątróbki dodając do niej podczas duszenia kilka plastrów jabłka lub garść suszonych śliwek. Świetnie komponuje się również z dodatkiem majeranku lub tymianku. Podawaj ją nie tylko z ziemniakami, ale także z kaszą gryczaną lub pęczakiem dla pełnowartościowego posiłku.

Zostaw komentarz