Składniki:

Liść laurowy

4 sztuki

Śmietana

3 łyżki

Sól

1 łyżka

Sok z 1 cytryny

Mąka

500 gramów

Gałązka rozmarynu

2 sztuki

Oliwa

6 łyżek

Drożdże

30 gramów

Białego sera

300 gramów

Jajek

6 sztuk

Jabłek

6 sztuk

Siekanych orzechów włoskich

125 gramów

Cebuli

1 kilogram

Śmietany (najlepiej creme fraiche)

4 łyżki

medium

średnie

30 min.

2 os.

Ciasto cebulowe z jabłkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek wskazane byłoby przesiać mąkę do miski i wykonać w środku wgłębienie. Przygotować 1 litra ciepłej wody i połączyć ją z drożdżami, następnie wlać do utworzonego wgłębienia.

Krok 2

Potem wyrobić ciasto, dodając do niego 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Nakryć ciasto np. folią, ręcznikiem i pozostawić na 30 minut.

Krok 3

Potem obrać cebulę i pokroić ją najlepiej na cienkie plastry. Następnie obrać 6 jabłek i wyciąć z nich środek z pestkami, później pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny.

Krok 4

Resztę oliwy trzeba rozgrzać, po czym wsypać do niej krążki cebuli, liście laurowe i całość podsmażać przez 15 minut.

Krok 5

Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować. Blachę posmarować margaryną i ułożyć na niej ciasto.

Krok 6

Na ciasto położyć cebulę i kawałki jabłek. Jajka, ser i obie śmietany zmieszać, a następnie masę wylać na ciasto. Na końcu posypać ciasto orzechami i listkami rozmarynu. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Ciasto cebulowe z jabłkami – słodko-wytrawna uczta dla podniebienia

To wyjątkowe ciasto łączy w sobie nieoczywiste smaki cebuli i jabłka, tworząc harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Puszyste ciasto drożdżowe stanowi doskonałą bazę dla karmelizowanej cebuli i soczystych jabłek, a kremowa polewa z jajek, sera i śmietany dodaje całości aksamitności.

Dla kogo?

Ciasto cebulowe z jabłkami to propozycja dla osób lubiących eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe połączenia smakowe. Sprawdzi się zarówno jako przekąska dla dorosłych, jak i alternatywa dla tradycyjnych słodkich wypieków. Dzięki połączeniu słodkości jabłek z delikatną ostrością cebuli, danie zadowoli miłośników wytrawnych przekąsek.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się jako element brunchu, dodatek do niedzielnego obiadu lub samodzielna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto cebulowe z jabłkami to również świetna propozycja na piknik lub wycieczkę za miasto. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czy wiesz, że?

Połączenie cebuli i jabłek ma długą tradycję w kuchni europejskiej. Te dwa składniki doskonale się uzupełniają – kwaskowatość jabłek łagodzi ostrość cebuli, a aromaty obu składników tworzą harmonijną całość. Dodatek rozmarynu i orzechów wzbogaca smak i dodaje wyrazistości.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi odmianami jabłek – kwaśniejsze nadadzą wyrazistości, słodsze złagodzą smak cebuli. Spróbuj dodać garść suszonych żurawin lub moreli dla dodatkowej słodyczy. Dla bardziej wyrazistego smaku możesz zastąpić część cebuli szalotką lub czerwoną cebulą.

Zostaw komentarz