Składniki:

1 kostka rosołu z kury Knorr

1 sztuka

10 kropel tabasco

100 g krewetek „black tiger”

Przegrzebki (małże św. Jakuba)

1,2 kg ryby maślanej pokrojonej w kostke o boku 1,5 cm

Otarta skórka i sok z 2 limonek

3 posiekane strąki ostrej papryki chili

1 posiekany pęczek kolendry

Kawałek (5 cm) korzenia imbiru obrany i starty na drobnej tarce

4 pomidory bez szypułek, pokrojone w kostkę

Posiekane listki z 2 gałązek oregano

1 żółta papryka oczyszczona z pestek i białych błonek i pokrojona w kostkę

2 czerwone papryki oczyszczone z pestek i białych błonek i pokrojone w kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

medium

średnie

30 min.

6 os.

Morskie ragout po meksykańsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cóż mogę rzec? Tak, będzie pikantnie, z pewnością będzie. Ale przecież to danie z Meksyku. Kto się lęka, niech zmniejszy ilość chili i tabasco.

Krok 2

Kostkę rosołową wrzuć do 1/2 l wody i gotuj minutę, mieszając. Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie, zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj paprykę, wymieszaj, smaż wspólnie około minuty. Wsyp oregano, pomidory, imbir i kolendrę, ponownie zamieszaj. Dodaj chili oraz sok i skórkę z limonek. Znów wymieszaj, podgrzewaj nadal na małym ogniu. Wlej szklankę rosołu, zagotuj, dodaj kawałki ryby oraz małże, krewetki i tabasco. Gotuj jeszcze około 10 minut na mocnym ogniu. Jeśli uznasz, że potrzeba, dolej jeszcze trochę rosołu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Morskie ragout najlepiej smakuje z sypkim ryżem.

Morskie Ragout po Meksykańsku

Rozgrzej swoje podniebienie pikantnym morskim ragout w meksykańskim stylu! To danie to prawdziwa eksplozja smaków, która przeniesie Cię prosto na plaże Meksyku. Aromatyczne połączenie owoców morza z intensywnymi przyprawami tworzy kompozycję, której trudno się oprzeć. Delikatne kawałki ryby, soczyste krewetki i małże zanurzone w pikantnym sosie pomidorowym z nutą świeżej limonki to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Dla kogo?

Morskie ragout to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i kuchni z charakterem. Jeśli lubisz pikantne dania, to przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie! Osoby preferujące łagodniejsze smaki mogą łatwo dostosować poziom ostrości, zmniejszając ilość chili i tabasco.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi, romantyczny wieczór we dwoje czy rodzinny obiad w weekend. To również świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego i odrobinę egzotycznego.

Czy wiesz, że?

Kuchnia meksykańska słynie z łączenia ostrych przypraw z kwaskowatymi nutami cytrusów. Limonka nie tylko dodaje świeżości, ale również pomaga wydobyć głębię smaku owoców morza. Kolendra, choć kontrowersyjna dla niektórych, jest nieodłącznym elementem meksykańskich potraw.

Dla urozmaicenia

Podawaj ragout z ryżem na sypko, który doskonale wchłonie aromatyczny sos. Możesz też eksperymentować serwując je z tortillą, świeżą bagietką lub nachos. Dla jeszcze większej świeżości dodaj przed podaniem posiekaną kolendrę i plasterki limonki.

Zostaw komentarz