Składniki:

Filet z dorsza

400 gramów

Kolorowe papryki

2 sztuki

Pomidory

2 sztuki

Szalotki

2 gramy

Kapary

40 gramów

Czarne oliwki

40 gramów

Bulion warzywny Knorr

2 sztuki

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

2 łyżki

Przecieru pomidorowego

1 łyżka

Liść laurowy

2 sztuki

Ząbek czosnku

1 sztuka

Mąka

2 łyżki

Pieprz

Koperek

Oliwa

2 łyżki

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Gulasz rybny

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę przepłucz i wysusz. Posyp Naturalną Marynatą do ryb Knorr. Potnij w dość grubą kostkę i obtocz w mące.

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj, szalotki przekrój na połówki. Paprykę podziel na dość duże kawałki. Umyte pomidory pokrój na kawałki średniej wielkości. Oliwki i kapary wyjmij z zalewy i odłóż, aby obciekły.

Krok 3

Na rozgrzaną oliwę wrzuć kawałki ryby, używając odpowiednio dużej patelni i smaż przez około 5 minut, aż ryba uzyska złoty kolor.

Krok 4

Zdejmij rybę z patelni, a wrzuć na nią posiekany czosnek, paprykę i szalotki.

Krok 5

Przygotowany bulion wlej do warzyw, dodaj pomidory i kawałki dorsza. Całość gotuj około 5 minut. Potrawę posyp na końcu oliwkami i kaparami.

Krok 6

Ostrożnie wszystko podsmaż. Przypraw delikatnie solą i pieprzem. Wsyp przecier pomidorowy i liście laurowe, wymieszaj.

Aromatyczny Gulasz Rybny – Uczta dla Zmysłów

Delikatne kawałki ryby zatopione w bogatym sosie pomidorowym, z nutą słonawych kaparów i oliwek – nasz gulasz rybny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dorsz, obtoczony w mące i przyprawiony Naturalną Marynatą do ryb Knorr, nabiera złocistego koloru podczas smażenia, zachowując przy tym swoją soczystość i delikatność.

Dla kogo?

Gulasz rybny to doskonała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz osób ceniących lekkie, ale sycące dania. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas kolacji w gronie przyjaciół. To także świetna opcja dla osób dbających o linię – ryba dostarcza pełnowartościowego białka, a warzywa niezbędnych witamin.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten aromatyczny gulasz idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad, gdy szukamy alternatywy dla tradycyjnych potraw rybnych. Będzie również gwiazdą nieformalnej kolacji z przyjaciółmi, szczególnie podany z chrupiącą bagietką i lampką białego wina. W chłodniejsze dni rozgrzeje i zaspokoi głód, dostarczając przy tym wielu wartości odżywczych.

Czy wiesz, że?

Kapary, które nadają naszemu gulaszowi charakterystycznego smaku, to w rzeczywistości nierozwinięte pąki kwiatowe krzewu kaparowego. Są bogate w przeciwutleniacze i od wieków używane w kuchni śródziemnomorskiej jako naturalny sposób na wzbogacenie smaku potraw rybnych.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić gulasz o inne owoce morza – krewetki lub małże dodadzą potrawie wykwintnego charakteru. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do gulaszu posiekaną papryczką chili lub szczyptę płatków chili. Świeże zioła – bazylia, tymianek czy rozmaryn – dodane tuż przed podaniem, podkreślą śródziemnomorski charakter dania.

Zostaw komentarz