Składniki:

Ziemniaki

4 sztuki

Ząbek czosnku

1 sztuka

Marchewka

1 sztuka

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżka

Żeberka wieprzowe

300 gramów

Biała część pora

1 sztuka

Bazylia (może być suszona)

0.5 łyżeczki

Fasola Jaś drobna

300 gramów

Cienka kiełbasa pętko

1 sztuka

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Zupa fasolowa z wkładką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę płuczemy i moczymy przez noc. Kolejnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona. Delikatnie solimy, gdy stanie się miękka. Żeberka zalewamy 1 litrem wody i gotujemy wraz z drobno posiekaną w kostkę marchewką. Białe części pora kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru.

Krok 2

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wsypujemy wraz z fasolą do zupy. Czosnek rozcieramy z solą, pieprzem i łyżką oliwy. Łączymy z zupą. Przyprawiamy do smaku Delikatem, pieprzem i połową łyżeczki suszonej bazylii. Cienką kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Wrzucamy do zupy.

Tradycyjna Zupa Fasolowa z Wkładką

Rozgrzewająca zupa fasolowa z wkładką to prawdziwy skarb polskiej kuchni. Połączenie kremowej fasoli, aromatycznych żeberek i chrupiącej kiełbasy tworzy danie, które rozgrzewa ciało i duszę w chłodne dni.

Dla kogo?

Ta sycąca zupa fasolowa to idealna propozycja dla całej rodziny. Szczególnie spodoba się osobom ceniącym tradycyjne smaki i pożywne dania jednogarnkowe. Bogactwo składników sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle odżywcza, dostarczając białka, błonnika i wielu cennych witamin.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zupa fasolowa sprawdzi się doskonale jako rozgrzewający obiad w jesienne i zimowe dni. To także świetna propozycja na rodzinny niedzielny posiłek, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie dania. Dzięki intensywnemu smakowi i aromatowi, zupa fasolowa z wkładką zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników.

Czy wiesz o tym?

Fasola to jedno z najstarszych uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Zawiera dużo białka roślinnego i błonnika, co sprawia, że zupa fasolowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Namaczanie fasoli przez noc znacząco skraca czas gotowania i poprawia jej strawność.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę dodając świeże zioła – natka pietruszki lub koperek dodane tuż przed podaniem nadadzą potrawie świeżości. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj łyżeczkę wędzonej papryki lub kilka kropli sosu tabasco. Zupę można również zagęścić blendując część ugotowanej fasoli.

Zostaw komentarz