Składniki:

Sałata rzymska młoda, środkowe liście z główki

12 sztuk

Szpinak baby

1 garść

Melon Cantaloupe

0.5 sztuki

Szynka wieprzowa gotowana, cienkie plasterki

10 sztuk

Słonecznik łuskany

2 łyżki

Posiekana natka pietruszki

3 łyżki

Sos Sałatkowy Paprykowo-Ziołowy Knorr

1 sztuka

Olej słonecznikowy

3 łyżki

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Sałata z melonem i szynką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę, natkę i szpinak przepłucz i dokładnie odcedź. Z połowy melona wydrąż łyżką gniazdo nasienne, a potem wytnij z miąższu specjalną łyżeczką foremne kuleczki. Przygotuj sos zgodnie z przepisem na opakowaniu łącząc proszek z wodą i olejem - starannie wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Plastry szynki, jeśli duże, przekrój na połowy i wszystkie kawałki zwiń w ruloniki. Nasiona słonecznika podpraż krótko na rozgrzanej suchej patelni, wystudź.

Krok 3

Na talerze wyłóż porcje sałaty przekładając je liśćmi szpinaku i natki. Dodaj ruloniki z szynki i kulki melona. Całość skrop sosem i obsyp słonecznikiem. Serwuj zaraz po przygotowaniu.

Sałata z melonem i szynką – letnia kompozycja smaków

Delikatna sałata, soczyste kulki melona i aromatyczna szynka tworzą razem kompozycję, która zachwyci podniebienie każdego miłośnika lekkich dań. Ta prosta w przygotowaniu sałatka łączy w sobie słodycz owocu z wyrazistym smakiem wędliny, tworząc idealnie zbalansowane danie.

Dla kogo?

Sałatka z melonem i szynką to propozycja dla osób ceniących szybkie, a jednocześnie wyrafinowane posiłki. Świeże składniki bogate w witaminy sprawią, że będzie to doskonały wybór dla dbających o zdrowie i sylwetkę. Połączenie chrupiącej sałaty, soczystego melona i delikatnej szynki zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta kolorowa kompozycja sprawdzi się jako elegancka przystawka na rodzinnym obiedzie, element bufetu podczas letniego grilla czy lekka kolacja w ciepły wieczór. Możesz ją również zabrać do pracy jako pełnowartościowy lunch, który doda energii na resztę dnia.

Czy wiesz, że?

Połączenie melona z szynką to klasyka kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie popularnej w Hiszpanii i Włoszech. Kontrast słodkiego owocu i słonej wędliny tworzy harmonię smaków cenioną od wieków. Prażone ziarna słonecznika dodają nie tylko chrupkości, ale także cennych kwasów tłuszczowych omega-6.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami melona – kantalupa, miodowy czy Galia – każdy nada potrawie nieco inny charakter. Szynkę parmeńską możesz zastąpić prosciutto lub hiszpańskim jamón serrano. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj kilka kropli balsamicznego octu lub posyp sałatkę serem typu feta.

Zostaw komentarz