Składniki:

Polędwiczki drobiowe

400 gramów

Ryż biały

200 gramów

Płatki migdałowe

2 łyżki

Miód

1 łyżka

Musztarda

2 łyżki

Ząbek czosnku

1 sztuka

Fix Złociste skrzydełka z sezamem Knorr

1 opakowanie

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

medium

średnie

45 min.

4 os.

Polędwiczki z kurczaka z płatkami migdałowymi

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Następnie odcedź.

Krok 2

W miseczce połącz wodę z Fixem Knorr Złociste skrzydełka z sezamem. Wlej miód, dodaj musztardę oraz posiekany czosnek. Mięso umieść w dołączonym woreczku, następnie zalej przygotowanym sosem i poobracaj zamkniętym woreczkiem, aby sos dokładnie pokrył mięso.

Krok 3

Wypiekać w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez 25-30 minut.

Krok 4

Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe.

Krok 5

Na talerze nałóż ryż, na ryż umieść mięso i obsyp płatkami migdałowymi.

Polędwiczki z kurczaka z płatkami migdałowymi

Delikatne polędwiczki z kurczaka otulone aromatycznym sosem miodowo-musztardowym i zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałowymi to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste mięso przygotowane z wykorzystaniem Fixu Knorr Złociste skrzydełka z sezamem nabiera wyjątkowego smaku, a podane na puszystym ryżu ugotowanym z kostką Rosołu z kury Knorr stanowi pełnowartościowy i sycący posiłek.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących sobie połączenie delikatnego mięsa drobiowego z nutą słodyczy i orientalnym akcentem migdałów. Polędwiczki są miękkie i soczyste, więc sprawdzą się również jako propozycja dla dzieci, które nie przepadają za twardszymi kawałkami mięsa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Polędwiczki z kurczaka z płatkami migdałowymi to doskonały wybór na niedzielny obiad rodzinny, ale również na szybki posiłek w środku tygodnia. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy zachwyca jak z restauracyjnej karty. Sprawdzi się również jako elegancka propozycja na kameralne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Migdały nie tylko dodają potrawie chrupkości i orzechowego aromatu, ale są również źródłem zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E. Prażenie płatków migdałowych na suchej patelni wydobywa z nich intensywny aromat i podkreśla ich naturalną słodycz.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając do ryżu suszone morele lub rodzynki. Świetnie sprawdzi się również dodatek świeżych ziół – kolendry lub bazylii – posypanych na wierzchu gotowego dania. Dla bardziej wyrazistego smaku, do sosu możesz dodać odrobinę sosu sojowego lub płatków chili.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF