Składniki:
Polędwiczki drobiowe
400 gramów
Ryż biały
200 gramów
Płatki migdałowe
2 łyżki
Miód
1 łyżka
Musztarda
2 łyżki
Ząbek czosnku
1 sztuka
Fix Złociste skrzydełka z sezamem Knorr
1 opakowanie
Rosół z kury Knorr
1 sztuka
średnie
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Następnie odcedź.
Krok 2
W miseczce połącz wodę z Fixem Knorr Złociste skrzydełka z sezamem. Wlej miód, dodaj musztardę oraz posiekany czosnek. Mięso umieść w dołączonym woreczku, następnie zalej przygotowanym sosem i poobracaj zamkniętym woreczkiem, aby sos dokładnie pokrył mięso.
Krok 3
Wypiekać w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez 25-30 minut.
Krok 4
Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe.
Krok 5
Na talerze nałóż ryż, na ryż umieść mięso i obsyp płatkami migdałowymi.
Polędwiczki z kurczaka z płatkami migdałowymi
Delikatne polędwiczki z kurczaka otulone aromatycznym sosem miodowo-musztardowym i zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałowymi to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste mięso przygotowane z wykorzystaniem Fixu Knorr Złociste skrzydełka z sezamem nabiera wyjątkowego smaku, a podane na puszystym ryżu ugotowanym z kostką Rosołu z kury Knorr stanowi pełnowartościowy i sycący posiłek.
Dla kogo?
Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących sobie połączenie delikatnego mięsa drobiowego z nutą słodyczy i orientalnym akcentem migdałów. Polędwiczki są miękkie i soczyste, więc sprawdzą się również jako propozycja dla dzieci, które nie przepadają za twardszymi kawałkami mięsa.
Na jaką okazję?
Polędwiczki z kurczaka z płatkami migdałowymi to doskonały wybór na niedzielny obiad rodzinny, ale również na szybki posiłek w środku tygodnia. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy zachwyca jak z restauracyjnej karty. Sprawdzi się również jako elegancka propozycja na kameralne przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Migdały nie tylko dodają potrawie chrupkości i orzechowego aromatu, ale są również źródłem zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E. Prażenie płatków migdałowych na suchej patelni wydobywa z nich intensywny aromat i podkreśla ich naturalną słodycz.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie dodając do ryżu suszone morele lub rodzynki. Świetnie sprawdzi się również dodatek świeżych ziół – kolendry lub bazylii – posypanych na wierzchu gotowego dania. Dla bardziej wyrazistego smaku, do sosu możesz dodać odrobinę sosu sojowego lub płatków chili.