Składniki:

Grzyby leśne

6 sztuk

Papryka czerwona

1 sztuka

Seler korzeniowy

100 gramów

Marchewka

1 sztuka

Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr

1 łyżka

Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona

1 łyżeczka

Sól

1 szczypta

Olej rzepakowy

3 łyżki

Ostre papryczki

1 sztuka

Natka pieruszki

1 garść

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Jesienne flaczki z kani

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby Kanie duże kapelusze, czyszczę nie płucząc ich. Kroję na paski. Podgrzewam w głębokim garnku olej i podsmażam moment. Odkładam na talerz.

Krok 2

Seler, marchewkę obieram i ścieram na tarce warzywnej. Por kroję w krążki, paprykę w kostkę. W garnku podsmażam warzywa na niewielkiej ilości oleju, dolewam wodę około litr lub więcej dodaję Knorr Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza, Knorr Przyprawa Grubo Mielona z Papryką Wędzoną Do Mięs i Warzyw i gotuję przez około 15 minut.

Krok 3

Przy końcu gotowania wrzucam grzyby, papryczkę chili i gotuję jeszcze moment. Solę wedle gustu. Serwuję z natką pietruszki.

Jesienne flaczki z kani – aromatyczne danie z leśnych skarbów

Jesienne flaczki z kani to prawdziwa uczta dla miłośników grzybowych smaków. Duże kapelusze kani, krojone w paski i delikatnie przesmażone na oleju, stanowią bazę tego wyjątkowego dania. Połączenie chrupiących warzyw – startego selera i marchewki, krążków pora oraz kolorowej papryki – tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur.

Dla kogo?

To danie idealnie sprawdzi się zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i osób poszukujących nowych, sezonowych inspiracji. Jesienne flaczki z kani zasmakują szczególnie tym, którzy cenią sobie głęboki, leśny aromat grzybów połączony z orientalnymi przyprawami.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Rozgrzewające flaczki z kani to doskonały wybór na chłodne, jesienne wieczory. Sprawdzą się jako sycący obiad rodzinny, ale również jako wyjątkowe danie podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. To także świetna propozycja na rozgrzewający posiłek po grzybobraniu!

Czy wiesz, że?

Kanie, znane również jako czubajki kanie, są jednymi z najbardziej cenionych grzybów leśnych w polskiej kuchni. Ich mięsiste kapelusze doskonale absorbują aromaty, dlatego nie należy ich myć, a jedynie dokładnie oczyścić, by zachować ich naturalny smak i aromat.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak flaczków dodając świeży czosnek lub odrobinę śmietany na koniec gotowania. Dla bardziej wyrazistego smaku, warto eksperymentować z różnymi rodzajami papryczek chili lub dodać szczyptę kuminu. Danie świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem lub kleksem kwaśnej śmietany.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF