Składniki:

Bułka tarta

3 łyżki

Jajko

1 sztuka

Mięso mielone drobiowe

25 dekagramów

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Sos słodko-kwaśny Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Olej z pestek winogron

4 łyżki

Pieprz mielony

1 szczypta

Mąka do oprószenia

4 łyżki

medium

średnie

60 min.

3 os.

Drobiowe kuleczki w sosie słodko-kwaśnym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj starannie masę mięsną z dodanym jajkiem, pokruszonymi mini kostkami czosnek i pietruszka.

Krok 2

Uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i smaż je na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Krok 3

W woku lub garnku z grubym dnem umieść podsmażone kotleciki i zalej je sosem słodko-kwaśnym Knorr. Duś na niewielkim ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Serwuj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Drobiowe kuleczki w sosie słodko-kwaśnym

Te soczyste drobiowe kuleczki otulone aksamitnym sosem słodko-kwaśnym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatne mięso drobiowe połączone z aromatycznym czosnkiem i świeżą pietruszką tworzy idealnie wyważone w smaku pulpeciki, które po obsmażeniu zyskują apetyczną, złocistą skórkę.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny – dzieci pokochają kuleczki za ich delikatny smak i wygodną formę, a dorośli docenią harmonię smaków i prostotę przygotowania. To także świetna propozycja dla osób poszukujących szybkiego, ale pełnowartościowego obiadu w środku tygodnia.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi. Możesz też przygotować mniejsze kuleczki jako przekąskę na imprezę – goście będą zachwyceni! Danie świetnie komponuje się z weekendowym, rodzinnym obiadem, gdy masz trochę więcej czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego.

Czy wiesz, że?

Sos słodko-kwaśny to klasyk kuchni azjatyckiej, który doskonale komponuje się nie tylko z daniami orientalnymi. Gotowy sos Knorr znacząco skraca czas przygotowania, jednocześnie gwarantując idealnie wyważony smak, który podkreśla charakter mięsnych kuleczek.

Dla urozmaicenia

Spróbuj podać kuleczki z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą lub z tradycyjnym ryżem basmati i prażonymi orzechami nerkowca. Możesz też dodać do sosu kawałki ananasa i papryki, aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty, orientalny charakter dania.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF