Składniki:

Wędzona sieja

200 gramów

Rzodkiewka

1 pęczek

Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona

3 łyżki

Topinambur

300 gramów

Kiełki młodego groszku

100 gramów

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Jaja

4 sztuki

Cytryna

1 sztuka

Ocet np. jabłkowy

150 mililitrów

Ziele angielskie

4 ziarna

Goździki

4 sztuki

Laska cynamonu

1 sztuka

Śmietana słodka 18%

3 łyżki

Ziarna słonecznika

3 łyżki

Masło

100 gramów

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poched

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rzodkiewkę potnij na cienkie plasterki. W małym garnku doprowadź do wrzenia szklankę wody, wsyp do niej goździki, ziele angielskie, miód, 50 ml octu i dodaj laskę cynamonu. Do gorącej zaprawy wrzuć rzodkiewkę i pozostaw ją aż marynata ostygnie.

Krok 2

Nasmaż ziarna słonecznika na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni do złotego koloru, a następnie ostudź. Wyciśnij sok z cytryny, zmieszaj go z oliwą z patelni, wsyp przyprawę grubo mieloną Knorr.

Krok 3

Topinambur opłucz, potnij w plastry, dołóż do niego kawałki masła i umieść w rozgrzanym do 190*C piekarniku na około 40 minut. (Topinambur możesz lekko posolić przed pieczeniem). Upieczone bulwy przełóż do blendera, dodaj śmietanę i dokładnie zmiksuj. Wędzoną rybę oczyść ze skóry i podziel na kawałki.

Krok 4

Pozostałe 100 ml octu wymieszaj z dodatkową szklanką wody i doprowadź do wrzenia, możesz ją delikatnie posolić. Do wrzątku wbij jajko ze skorupki i gotuj przez 2-3 minuty.

Krok 5

W centrum talerza umieść porcje topinamburu, ułóż na nich kiełki zielonego groszku, rybę oraz kawałki marynowanej rzodkiewki, pośrodku umieść ugotowane jajko poched. Całość skrop oliwą ze słonecznika i posyp przysmażonymi ziarnami słonecznika.

Wędzona sieja z sałatką z marynowanych rzodkiewek i jajkiem poché

Odkryj wyjątkowy smak wędzonej siei – ryby podobnej do śledzia, ale o delikatniejszym, szlachetnym aromacie. Nasza kompozycja łączy aksamitną teksturę wędzonej ryby z chrupiącymi, marynowanymi rzodkiewkami i kremowym jajkiem poché. Całość dopełnia aksamitny krem z topinamburu oraz prażone ziarna słonecznika, dodające przyjemnej chrupkości.

Marynata z goździków, ziela angielskiego, miodu i cynamonu nadaje rzodkiewkom niepowtarzalny, lekko słodkawy aromat, który idealnie równoważy wędzoną nutę ryby. Kremowy topinambur stanowi doskonałą bazę dla pozostałych składników, a jajko poché z płynnym żółtkiem tworzy naturalny, aksamitny sos, który łączy wszystkie elementy dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Idealna propozycja dla miłośników rybnych dań szukających nowych, wyrafinowanych smaków. Przypadnie do gustu osobom ceniącym połączenie tradycyjnych składników w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Wędzona sieja z sałatką to doskonały wybór na wykwintny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Elegancka prezentacja i harmonijne połączenie smaków sprawią, że danie zrobi wrażenie na gościach podczas specjalnych okazji.

Czy wiesz, że?

Jajko poché najlepiej przygotować, wybijając je do folii spożywczej umieszczonej na kubku. Po szczelnym zawinięciu wrzuć całość do wrzątku – to niezawodny sposób na idealne jajko w koszulce za każdym razem!

Dla urozmaicenia

Wędzoną sieję możesz zastąpić świeżą rybą, pamiętając o jej wcześniejszym podsmażeniu. Zamiast topinamburu sprawdzi się również kremowe puree ziemniaczane lub z selera.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF