Składniki:
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 gramów
Przyprawa do mięs Knorr
1 łyżka
Pieczarki
200 gramów
Cebula
2 sztuki
Ząbek czosnku
1 sztuka
Mleko
500 mililitrów
Jajka
2 sztuki
Cukier
1 łyżka
Sól
Pieprz
Mąka
200 gramów
Masło
2 łyżki
Olej do smażenia
4 łyżki
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaną w kostkę cebulę z pieczarkami zrumień na złoty kolor na oleju.
Krok 2
Mięso wymieszaj z cebulą i pieczarkami, świeżo mielonym pieprzem, Przyprawą do mięs Knorr i starannie połącz wszystkie składniki farszu.
Krok 3
Rozdziel żółtka od białek i umieść w osobnych miseczkach, następnie do białka wsyp szczyptę soli i ubij przy użyciu miksera na sztywną pianę.
Krok 4
Do żółtka wsyp cukier, zamieszaj, połącz z mlekiem, mąką i stopniowo dodawaj ubite białko, a następnie na rozgrzanej patelni do naleśników smaż naleśniki.
Krok 5
Porcję farszu umieść na naleśniku, złóż w kształt koperty tworząc krokieta.
Krok 6
Umieść krokiety w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodaj masło i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami – tradycyjny smak w nowej odsłonie
Pieczone krokiety z mięsem i grzybami to klasyka polskiej kuchni w eleganckiej formie. Delikatne naleśniki wypełnione aromatycznym farszem mięsno-grzybowym, zapieczone w piekarniku do złocistej perfekcji. Sekret udanego dania tkwi w puszystym cieście naleśnikowym – ubita na sztywno piana z białek nadaje mu niepowtarzalną lekkość.
Dla kogo?
Idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Pieczone krokiety zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To doskonały wybór dla osób ceniących sobie dania, które można przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem – krokiety zachowują swój wspaniały smak nawet następnego dnia.
Na jaką okazję?
Sprawdzą się jako sycący obiad dla całej rodziny, elegancka przystawka na przyjęciu lub dodatek do barszczu podczas świątecznej kolacji. Możesz je również zabrać na piknik lub przygotować na lunch do pracy – są równie smaczne na ciepło, jak i na zimno.
Czy wiesz, że?
Tradycyjnie krokiety smaży się na patelni, ale wersja pieczona jest zdrowsza i równie chrupiąca. Pieczenie w piekarniku sprawia, że krokiety równomiernie się zarumienią, a Ty nie musisz stać przy patelni. Dodatkowo, masło położone na wierzchu nada im niepowtarzalnego aromatu i złocistego koloru.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z farszem dodając suszone grzyby leśne zamiast pieczarek, a dla pikanterii szczyptę chili. Możesz też wzbogacić nadzienie o ser żółty lub feta. Przed pieczeniem posyp krokiety sezamem lub makiem dla dodatkowego chrupnięcia i efektownego wyglądu.