Składniki:

Cebula

1 sztuka

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżka

Kiszona kapusta

250 gramów

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Garść suszonych grzybów

1 sztuka

Makaron wstążki lub łazanki

400 gramów

medium

średnie

90 min.

4 os.

Makaron z kapustą i grzybami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namaczamy przez 12 godzin.

Krok 2

Kapustę siekamy na drobno i delikatnie odciskamy. Kroimy drobno także wcześniej namoczone grzyby i cebulę. Przyprawiamy przyprawami i wsypujemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz liść laurowy. Zalewamy wodą tak, by przykryć i gotujemy na małym ogniu około 90-120 minut. Kiedy woda wyparuje, a kapusta stanie się miękka, studzimy.

Krok 3

Makaron przygotowujemy według instrukcji producenta. Ugotowany ostrożnie łączymy z kapustą i grzybami. Smacznego!

Tradycyjny makaron z kapustą i grzybami

Klasyczne połączenie suszonych grzybów i kapusty to kwintesencja polskiej kuchni. Ten prosty, a jednocześnie niezwykle aromatyczny przepis przeniesie Cię w świat tradycyjnych smaków. Sekret tkwi w długim, powolnym gotowaniu kapusty z grzybami, które pozwala wydobyć głębię smaku i stworzyć idealną kompozycję.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Makaron z kapustą i grzybami to propozycja dla całej rodziny – zarówno dla starszych, którzy docenią znajomy smak, jak i dla młodszych, którzy mogą odkryć bogactwo prostych składników. To również świetna opcja dla wegetarian szukających sycącego i pełnowartościowego posiłku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Makaron z kapustą i grzybami sprawdzi się doskonale na codzienny, rozgrzewający obiad w chłodne dni. Jest również tradycyjnym daniem wigilijnym w wielu polskich domach. Możesz podać je także jako wyjątkowy dodatek do świątecznego obiadu lub podczas rodzinnych uroczystości, gdy chcesz zaserwować coś autentycznego i pełnego smaku.

Czy wiesz o tym?

Suszenie grzybów to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności w Polsce. Dzięki temu procesowi grzyby zyskują intensywniejszy aromat i smak, który idealnie komponuje się z kapustą. Długie moczenie grzybów przed gotowaniem jest kluczowe – pozwala im odzyskać jędrność i uwolnić pełnię aromatu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając podsmażoną na maśle bułkę tartą lub prażone ziarna słonecznika. Niektórzy dodają również odrobinę śmietany lub kwaśnej śmietany przed podaniem, co nadaje potrawie kremowej konsystencji i łagodzi smak kapusty.

Zostaw komentarz