Składniki:

Śledzie

4 sztuki

Jajka

2 sztuki

Sucha bułka

50 gramów

Mleko

1 szklanka

Cebula

1 sztuka

Bułka tarta

0.5 szklanki

Masło

2 łyżki

Olej do smażenia

Pieprz czarny mielony

2 szczypty

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Kotlety ze śledzi

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie mocz w wodzie przez noc. Starannie oczyść i drobno posiekaj.

Krok 2

Cebulę obierz, oczyść i zetrzyj na tarce, przysmaż na maśle.

Krok 3

Do śledzi wsyp cebulę i namoczoną w mleku bułkę, przypraw pieprzem. Dodaj jajko i włóż masło. Wszystko starannie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Krok 4

Z gotowej masy uformuj kotlety, obtocz je w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na gorącym tłuszczu po obu stronach na złocisty kolor.

Tradycyjne Kotlety ze Śledzi – Smak Morza na Twoim Talerzu

Kotlety ze śledzi to prawdziwa uczta dla miłośników ryb. Delikatne, soczyste i pełne smaku – stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Przygotowanie rozpoczyna się od namoczenia śledzi w wodzie na noc, co pozwala pozbyć się nadmiaru soli i wydobyć ich naturalny smak. Po dokładnym oczyszczeniu i posiekaniu, łączymy je z podsmażoną na maśle cebulką, która dodaje słodkawej nuty całemu daniu.

Dla kogo?

Kotlety ze śledzi to propozycja dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Doskonale sprawdzą się zarówno dla miłośników ryb, jak i dla tych, którzy chcą wprowadzić więcej morskich przysmaków do swojej diety. Są lekkostrawne i bogate w wartościowe kwasy omega-3.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te wyjątkowe kotlety będą idealnym daniem na piątkowy obiad, świąteczny stół czy rodzinne spotkanie. Podane z ziemniakami i surówką stanowią pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem.

Czy wiesz, że?

Śledzie są jedną z najzdrowszych ryb dostępnych na naszym rynku. Bogate w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, stanowią cenny element zbilansowanej diety. Dawniej były podstawą wyżywienia w wielu nadmorskich regionach Polski.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak kotletów dodając do masy posiekany koperek, odrobinę chrzanu lub startego jabłka. Niektórzy kucharze polecają również dodanie odrobiny soku z cytryny, który podkreśli świeżość ryby i nada kotletom lekkości.

Zostaw komentarz