Składniki:

Cebula

2 sztuki

Przecier pomidorowy

2 łyżki

Posiekana natka pietruszki

2 łyżki

Starty żółty ser

200 gramów

Mięso mielone

500 gramów

Świeży estragon

0.5 łyżki

Pomidory w puszce bez skórek

1 opakowanie

Makaron muszelki duże

500 gramów

medium

średnie

60 min.

4 os.

muszle faszerowane

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

mięso mielone podsmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą. Na końcu dodajemy przyprawy, sól, pieprz czarny i czerwony, kostkę knorr.

Krok 2

Makarony gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut. Kiedy już nieco urosną i lekko zmiękną odcedzić wodę. Przepłukać zimną wodą.

Krok 3

Każdą muszlę wypełniamy mięsnym nadzieniem. Na blachę lub formę wylać zawartość puszki pomidorów i na wierzchu układać wypełnione muszle, jedną przy drugiej.

Krok 4

przecier pomidorowy zmieszac z niewielka iloscia wody. Na ulozone muszle zetrzec zolty ser a z wierzchu lyzka nalac sos pomidorowy, mozna tak by wsplywal do muszli (do srodka). Z wierzchu posypac siekana pietruszka i estragonem.

Krok 5

Potrawę piec w piekarniku, na średnim ogniu. Około 20 minut. Smacznego

Muszle Faszerowane z Mięsem Mielonym

Klasyczne muszle makaronowe wypełnione soczystym mięsem mielonym to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Nasze muszle conchiglioni skrywają w sobie aromatyczny farsz mięsny, doprawiony czarnym i czerwonym pieprzem oraz kostką Knorr dla głębi smaku. Zapiekane pod kołderką z tartego sera i sosu pomidorowego tworzą danie, które jest równie piękne, co smaczne.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny! Dzieci uwielbiają zabawny kształt muszli, a dorośli docenią harmonię smaków i sycący charakter potrawy. To również świetna propozycja dla osób, które lubią przygotować większą porcję na kilka dni – muszle doskonale się przechowują i smakują równie dobrze po odgrzaniu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Muszle faszerowane sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podane z lekką sałatką i kieliszkiem czerwonego wina staną się centrum uwagi podczas rodzinnego spotkania. To także doskonała propozycja na meal prep – przygotuj większą porcję w weekend i ciesz się pysznym obiadem przez cały tydzień!

Czy wiesz, że…

Muszle conchiglioni pochodzą z południowych Włoch i zostały stworzone specjalnie z myślą o faszerowaniu. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa conchiglia, oznaczającego muszlę morską. Tradycyjnie nadziewane są ricottą i szpinakiem, ale wersja mięsna zyskała ogromną popularność na całym świecie.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać do farszu posiekane suszone pomidory, oliwki lub kapary dla śródziemnomorskiego akcentu. Możesz też wzbogacić sos o świeżą bazylię lub odrobinę czerwonego wina. Wegetariańska alternatywa z farszem z ricotty, szpinaku i orzechów pinii również zachwyci podniebienia Twoich gości!

Zostaw komentarz