Składniki:

Sok pomarańczowy

1 łyżka

Białe wino

2 łyżki

Sos sałatkowy francuski Knorr

1 sztuka

Sałata

0.5 sztuki

Oliwa extra vergine

3 łyżki

Poziomki

0.5 szklanki

Seler naciowy - łodygi

2 sztuki

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Sałata z poziomkami po francusku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę opłucz, osusz w wirówce do sałaty i podrzyj na drobne kawałki.

Krok 2

Selera opłucz, pokrój w drobne krążki.

Krok 3

Rozrzuć poziomki na sałacie (większe przetnij na połowę).

Krok 4

Połącz sos z winem, sokiem i oliwą. Polej nim sałatkę tuż przed serwowaniem.

Sałata z poziomkami po francusku

Delikatna sałata skąpana w winnym sosie, ozdobiona słodkimi poziomkami i chrupiącym selerem – to kwintesencja francuskiej lekkości i elegancji na talerzu. Soczyste poziomki dodają nieoczywistej słodyczy, która idealnie komponuje się z rześkością sałaty i wyrazistością selera. Całość skropiona sosem na bazie wina tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Ta sałatka to doskonała propozycja dla miłośników lekkich, orzeźwiających dań oraz osób ceniących niebanalne połączenia smakowe. Sprawdzi się zarówno jako lekki lunch dla zabieganych, jak i elegancka przystawka dla smakoszy. Jest również świetnym wyborem dla osób na diecie, szukających pełnowartościowych, a jednocześnie niskokalorycznych posiłków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sałata z poziomkami po francusku będzie gwiazdą letniego brunchu, romantycznej kolacji we dwoje czy eleganckiego przyjęcia w ogrodzie. To także doskonały pomysł na lekki posiłek w upalny dzień, gdy organizm domaga się czegoś orzeźwiającego i pełnego witamin.

Czy wiesz, że?

Poziomki, choć mniejsze od truskawek, zawierają więcej witaminy C i mają intensywniejszy aromat. Francuzi cenią je za wyrazisty smak i często łączą z wytrawnym winem, tworząc niepowtarzalne kompozycje kulinarne. Tradycja dodawania owoców do sałatek sięga w kuchni francuskiej XVII wieku.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o grzanki z bagietki, kruszoną fetę lub ser kozi. Świetnie sprawdzą się też prażone orzechy włoskie lub migdały. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj kilka listków świeżej mięty lub bazylii.

Zostaw komentarz