Składniki:

Jajka

2 sztuki

Sos śmietanowo-paprykowy Knorr

1 sztuka

Mięso mielone

400 gramów

Fix Kotlety mielone Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Kotlety mielone z jajkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Kotlety mielone Knorr wymieszaj z wodą, według instrukcji na opakowaniu. Połącz go z mięsem mielonym i wyrób starannie dłońmi.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki. Owiń mięsem mielonym i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w rozgrzanym do 200 o C piekarniku około 20 min.

Krok 3

Sos Śmietanowo - Pomidorowy Knorr w słoiku podgrzej w rondelku. Gotowe kotlety polej sosem i serwuj.

Kotlety mielone z niespodzianką

Odkryj nowy wymiar klasycznego dania! Nasze kotlety mielone z jajkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki Fix Kotlety mielone Knorr przygotowanie tego przysmaku jest niezwykle proste, a efekt zachwyci całą rodzinę. Wystarczy wymieszać fix z wodą według instrukcji, połączyć z mięsem mielonym i dokładnie wyrobić. Ugotowane na twardo jajka zawijamy w mięso, tworząc apetyczne kotlety z niespodzianką w środku.

Dla kogo?

Idealne danie dla całej rodziny, szczególnie dla dzieci, które uwielbiają kulinarne niespodzianki. To także świetna propozycja dla zapracowanych rodziców – przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest zawsze doskonały. Kotlety z jajkiem dostarczają pełnowartościowego białka i są sycące.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. To również doskonały pomysł na danie do lunchboxa do pracy czy szkoły. Podane z sosem Śmietanowo-Pomidorowym Knorr nabierają eleganckiego charakteru i mogą uświetnić nawet niedzielny obiad rodzinny.

Czy wiesz, że?

Zawijanie jajka w mięso mielone to technika znana w wielu kuchniach świata. W Szkocji podobne danie nazywa się „Scotch eggs” i podawane jest na zimno. Nasza wersja na ciepło z sosem pomidorowo-śmietanowym to typowo polska interpretacja tego kulinarnego pomysłu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z rodzajem mięsa – spróbuj mieszanki wieprzowo-wołowej lub drobiowej. Do masy mięsnej dodaj ulubione zioła – tymianek, rozmaryn czy bazylię. Kotlety możesz podać z puree ziemniaczanym, kaszą lub świeżą sałatką.

Zostaw komentarz