Składniki:

Piersi z kurczaka

2 sztuki

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

2 łyżki

Musztarda

2 łyżki

Sałata

1 sztuka

Gruszka

3 sztuki

Orzechy włoskie

0.3 szklanki

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Łagodna musztarda

3 łyżki

Miód

1 łyżka

Ocet balsamiczny

1 łyżka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety kurczaka marynujemy w miodzie, musztardzie i przyprawie Knorr. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Gdy mięso się zamarynuje pieczemy wszystko w średnio rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Sałatę starannie płuczemy, dzielimy na małe kawałki, dorzucamy do niej obrane, pocięte w kostkę gruszki oraz orzechy włoskie. Przed serwowaniem skrapiamy winegretem z oliwy, miodu, musztardy i octu balsamicznego.

Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Soczyste piersi z kurczaka w aromatycznym sosie miodowo-musztardowym to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tego dania tkwi w prostej, ale niezwykle skutecznej marynacie z musztardy, miodu i przyprawy Knorr, która nadaje mięsu głębokiego smaku i delikatnej słodyczy. Po 20 minutach chłodzenia w lodówce, mięso zapiekamy przez około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku, co pozwala zachować jego soczystość i delikatność.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Danie idealne dla całej rodziny – dzieci pokochają słodkawy smak miodu, a dorośli docenią wyrazisty akcent musztardy. To doskonała propozycja dla osób ceniących szybkie, ale pełnowartościowe posiłki, które nie wymagają skomplikowanych technik kulinarnych.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i nieformalną kolację z przyjaciółmi. Elegancko podane z towarzyszącą mu sałatką z gruszką i orzechami włoskimi może stanowić główne danie na rodzinnym spotkaniu czy niedzielnym obiedzie.

Czy wiesz o tym?

Połączenie miodu i musztardy to klasyk kuchni francuskiej, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Miód nie tylko dodaje słodyczy, ale również karmelizuje się podczas pieczenia, tworząc apetyczną, złocistą skórkę.

Dla urozmaicenia

Sałatka z gruszką i orzechami włoskimi skropiona winegretem z oliwy, miodu, musztardy i octu balsamicznego stanowi idealne dopełnienie dania. Możesz eksperymentować z dodatkami – świetnie sprawdzą się również jabłka, suszona żurawina czy ser pleśniowy.

Zostaw komentarz