Składniki:
Mięso z rosołu
300 gramów
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
1 opakowanie
Pieczarki
200 gramów
Cebula
1 sztuka
Mleko
500 mililitrów
Kwaśna śmietana
100 gramów
Jajka
2 sztuki
Cukier
1 łyżka
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny mielony
1 szczypta
Mąka
200 gramów
Olej do smażenia
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i pieczarki posiekaj w kostkę i zrumień na złocisto używając oleju.
Krok 2
Zmiel mięso z rosołu, dodaj do niego cebulę z pieczarkami, świeżo mielony pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj farsz.
Krok 3
Rozdziel żółtka od białek i umieść w osobnych miseczkach, następnie do białka wsyp szczyptę soli i ubij przy użyciu miksera na sztywną pianę.
Krok 4
Do żółtka wsyp cukier, zamieszaj, połącz z mlekiem, mąką i stopniowo dodawaj ubite białko, a następnie na rozgrzanej patelni do naleśników smaż naleśniki.
Krok 5
Umieść łyżkę farszu na naleśniku, złóż w kształt koperty i smaż krokiety na gorącej patelni z olejem po obu stronach.
Krok 6
Według wskazówek na opakowaniu sporządź Sos pieczarkowy z cebulką Knorr, wymieszaj go z kwaśną śmietaną i serwuj krokiety polane sosem.
Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym – klasyk w nowej odsłonie
Delikatne naleśniki wypełnione soczystym mięsem i aromatycznymi pieczarkami, oblane aksamitnym sosem pieczarkowym – to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Krokiety z mięsem to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu, nadając mu nowe, wyśmienite życie w formie apetycznych zawiniątek.
Dla kogo?
Te pyszne krokiety sprawdzą się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i elegancka przekąska dla gości. Dzieci uwielbiają ich chrupiącą skórkę, a dorośli docenią głębię smaku farszu. To danie, które łączy pokolenia przy wspólnym stole.
Na jaką okazję?
Krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym to świetny pomysł na niedzielny obiad, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. Sprawdzą się również jako danie na przyjęcie rodzinne czy kolację z przyjaciółmi. Można je przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem.
Czy wiesz, że?
Tradycja robienia krokietów sięga kuchni francuskiej, ale w Polsce zyskały one swój unikalny charakter. Sekret idealnych krokietów tkwi w odpowiednim przygotowaniu naleśników – powinny być cienkie i elastyczne, aby łatwo można było je zawinąć bez pękania.
Dla urozmaicenia
Farsz do krokietów możesz wzbogacić dodatkiem świeżych ziół – tymianku, rozmarynu czy natki pietruszki. Sos pieczarkowy zyska głębszy smak, jeśli dodasz do niego odrobinę białego wina lub soku z cytryny. Możesz też eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa – wołowiną, wieprzowiną czy nawet drobiem.