Składniki:
Cukinia
2 sztuki
Pieprz
1 łyżeczka
Pomidory
1 kilogram
Sól
1 łyżeczka
Papryka (czerwona, zielona lub żółta)
3 sztuki
Oliwa
100 mililitrów
Bazylia
1 łyżeczka
Bakłażan
2 sztuki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
2 sztuki
Cebula ( biała lub czerwona)
2 sztuki
średnie
60 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Bakłażany i cukinię pokrój w kostki, dorzuć do cebuli, poduś.
Krok 2
Sparz pomidory i zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Papryki oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Pomidory, paprykę oraz przyprawy, w tym pokruszone mini kostki czosnkowe wsyp do garnka. Wymieszaj dokładnie. Nakryj przykrywką i duś około 30 min.
Samfaina – Katalońska Uczta Warzywna
Samfaina to tradycyjne katalońskie danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów śródziemnomorskich. Ta kolorowa kompozycja warzyw duszonych w oliwie stanowi doskonały dodatek do mięs lub samodzielne danie wegetariańskie.
Dla kogo?
Samfaina to idealna propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz osób poszukujących zdrowych i pełnych smaku dań warzywnych. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To także świetna opcja dla wegetarian szukających sycącego i aromatycznego dania.
Na jaką okazję?
Ta katalońska potrawa idealnie sprawdzi się na letni obiad, kolację na tarasie czy jako dodatek do grillowanych mięs. Jej intensywny smak i aromat urozmaici każde przyjęcie w stylu śródziemnomorskim. Samfaina świetnie komponuje się również z chrupiącym pieczywem jako przystawka na ciepło.
Czy wiesz, że?
Samfaina jest katalońskim kuzynem francuskiego ratatouille i hiszpańskiej pisto. Tradycyjnie przygotowywana jest z sezonowych warzyw, a jej receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W Katalonii często podaje się ją z jajkiem sadzonym lub grillowaną rybą.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić samfainę o dodatek ziół prowansalskich, kilka kropel octu balsamicznego lub posiekane oliwki. Niektórzy dodają również rodzynki i orzeszki piniowe dla słodko-orzechowego akcentu. Spróbuj podać ją z grillowanym halloumi lub jako farsz do naleśników.