Składniki:

Kalafior

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Sól

1 szczypta

Ugotowane żółtko jajka

1 sztuka

Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr

1 sztuka

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

3 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kalafior z sosem ziołowo - jajecznym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora opłukać. Przekroić na połowę i ugotować w gotującej wodzie z dodatkiem soli i pokruszoną kostką czosnkową Knorr.

Krok 2

Sos do sałatek wymieszać z oliwą oraz z pokruszonym żółtkiem.

Krok 3

Kalafiora serwować oblanego sosem.

Kalafior z sosem ziołowo-jajecznym

Delikatny kalafior w towarzystwie aromatycznego sosu ziołowo-jajecznego to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Świeży kalafior, ugotowany do miękkości z dodatkiem kostki czosnkowej Knorr, zyskuje głębię smaku, a kremowy sos na bazie żółtka dopełnia całości, tworząc harmonijne połączenie.

Dla kogo?

Danie idealne dla osób ceniących lekkie posiłki o wyrazistym smaku. Kalafior z sosem ziołowo-jajecznym sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do obiadu. To propozycja dla wszystkich, którzy szukają prostych, ale eleganckich dań warzywnych, bogatych w składniki odżywcze.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kalafior z sosem ziołowo-jajecznym świetnie sprawdzi się jako przystawka na rodzinnym obiedzie lub elegancka przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. To również doskonały pomysł na lekką kolację w ciepły wieczór. Podany na pięknym talerzu będzie nie tylko smakował, ale i zachwycał wyglądem.

Czy wiesz, że?

Kalafior to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera znaczące ilości witaminy C, K oraz kwasu foliowego. Jest również źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają odporność organizmu. Połączenie kalafiora z jajkiem tworzy posiłek bogaty w białko i niezbędne składniki odżywcze.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sos o świeże zioła – szczególnie dobrze sprawdzi się koperek, bazylia czy szczypiorek. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu odrobinę musztardy Dijon lub kilka kropel soku z cytryny. Kalafior możesz również upiec w piekarniku zamiast gotować, co nada mu przyjemnie orzechowy posmak.

Zostaw komentarz