Składniki:
2 średnie cukinie
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju orzechowego lub prażonego oleju sezamowego
1/2 torebki (ok. 8 g) proszku do pieczenia
250 g mąki
4 roztrzepane jajka
Olej albo smalec do głębokiego smażenia
Szczypta soli
Śmietana 18%
250 mililitrów
Mały pęczek posiekanej natki
Sól
1 szczypta
Świeżo zmielony pieprz
1 szczypta
średnie
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzisiaj zrobię dla ciebie RACUCHY Z CUKINI. Do tego śmietana gęsta jako sos lub kwaśne mleko do picia. Wystarczy jako lekka kolacja.
Krok 2
Przygotuj cukinie: odetnij i usuń końcówki, a całe (nieobrane) cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj (możesz dłońmi) z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej orzechowy i szczypiorek, ponownie wymieszaj i dopraw do smaku. Rozgrzej olej lub smalec we frytkownicy. Dwiema wilgotnymi łyżkami nabieraj masę i umieszczaj ją na gorącym tłuszczu. W tym czasie delikatnie poruszaj koszykiem frytkownicy. Usmaż na złoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Połącz składniki sosu, serwuj w miseczce obok racuchów.
Racuchy z cukinii – lekka kolacja pełna smaku
Racuchy z cukinii to doskonała propozycja na lekką kolację, która zachwyci swoim smakiem i prostotą przygotowania. Te chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku placuszki stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych racuchów z jabłkami.
Dla kogo?
Racuchy z cukinii to idealne danie dla osób ceniących szybkie i proste posiłki z warzyw. Sprawdzą się zarówno dla wegetarian, jak i dla całej rodziny. Dzieci, które zwykle nie przepadają za warzywami, z chęcią sięgną po te smaczne placuszki, nie zdając sobie sprawy, ile zdrowej cukinii właśnie zjadają!
Na jaką okazję?
Te pyszne placuszki świetnie sprawdzą się jako lekka kolacja w ciepłe letnie wieczory, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Możesz je również przygotować na szybki lunch lub jako przekąskę podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Podane z sosem ze śmietany stanowią pełnowartościowy posiłek.
Czy wiesz o tym?
Cukinia to warzywo o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości wody, dzięki czemu racuchy pozostają soczyste i lekkie. Olej orzechowy dodaje im charakterystycznego, delikatnego aromatu, który doskonale komponuje się ze świeżym szczypiorkiem. Smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że racuchy zyskują złocistą, chrupiącą skórkę.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić racuchy dodając do masy startą marchewkę, ser feta lub różne zioła – tymianek, bazylię czy oregano. Zamiast klasycznego sosu śmietanowego, spróbuj podać je z dipem czosnkowym, sosem tzatziki lub domowym ketchupem. Racuchy smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno!