Składniki:

Pomidor

2 sztuki

Bulion warzywny Knorr

2 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

1 sztuka

Groszek konserwowy

0.5 szklanki

Oliwki bez pestek

1 szklanka

Biały ser tłusty

10 dekagramów

Grube marchewki

6 sztuk

medium

średnie

60 min.

4 os.

Marchewka faszerowana

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oziębione marchewki podziel na 2-3 części. Wąskim nożem wykonaj w nich otwór.

Krok 2

Marchewki oczyść, obierz i ugotuj w wodzie przyprawionej Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Nie tnij ich na kawałki, nie rozgotowuj ich.

Krok 3

Połącz biały ser z pomidorami, groszkiem i oliwkami. Przypraw pokruszoną Mini kostką Smażona cebula Knorr.

Krok 4

Pomidory posiekaj w drobną kostkę, oliwki pokrój.

Krok 5

Umieść farsz. Trzeba to wykonać bardzo delikatnie, by nie uszkodzić marchewek. Serwuj.

Marchewka faszerowana – kolorowa przekąska pełna smaku

Marchewka faszerowana to nie tylko smaczna, ale i efektowna propozycja, która zachwyci swoim wyglądem i smakiem. Soczyste marchewki wypełnione kremowym nadzieniem z białego sera, pomidorów, groszku i oliwek tworzą harmonijną kompozycję smaków. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim przygotowaniu marchewek – ugotowanych na półtwardo w aromatycznym bulionie Knorr, które zachowują swoją chrupkość i intensywny smak.

Dla kogo?

Ta kolorowa przekąska sprawdzi się zarówno dla wegetarian poszukujących pełnowartościowego dania, jak i dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje menu o lekką, warzywną propozycję. Dzieci również pokochają te kolorowe „łódeczki” wypełnione pysznym farszem, co może być sprytnym sposobem na przemycenie większej ilości warzyw w ich diecie.

Na jaką okazję?

Marchewka faszerowana doskonale sprawdzi się jako elegancka przystawka na przyjęciach, element bufetu lub składnik wiosennego brunchu. Możesz ją również przygotować jako lekką kolację w ciepły wieczór lub zdrowy lunch do pracy. Jej atrakcyjny wygląd sprawi, że będzie ozdobą każdego stołu.

Czy wiesz o tym?

Marchew to skarbnica beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Połączenie marchewki z tłuszczem zawartym w białym serze zwiększa przyswajalność tej cennej witaminy. Dodatkowo, Mini kostka Smażona cebula Knorr nadaje farsowi głęboki, aromatyczny smak bez konieczności długiego smażenia cebuli.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając posiekane zioła, jak bazylia czy koperek, lub zastępując biały ser ricottą. Ciekawą alternatywą będzie też dodanie prażonych orzechów lub nasion słonecznika dla chrupkości.

Zostaw komentarz