Składniki:
Oliwa
14 mililitrów
Cebula
60 gramów
Czosnek ząbki
1 sztuka
Roślinne mięso mielone
200 gramów
Kmin rzymski mielony
0.5 łyżeczki
Ziele angielskie
1 sztuka
Papryka wędzona w proszku
1 szczypta
Chili w płatkach
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Woda
240 mililitrów
Papryka zielona
160 gramów
Fasola konserwowa
160 gramów
Mango
70 gramów
Papryka chilli
4 gramy
Kolendra
4 gramy
łatwe
25 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chili con carne: Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek, po czym zrumień na oliwie. Wsyp roślinne mięso mielone oraz przyprawy: kmin rzymski, ziele angielskie, paprykę wędzoną, płatki chili i sól. Wszystko podsmażaj moment, następnie dolej wody i duś aż odparuje. Pokrój paprykę w kostkę i wraz z fasolą dorzuć do pozostałych składników.
Krok 2
Obierz mango i pokrój na kostki. Posiekaj chili oraz kolendrę. Przygotowane składniki połącz z roślinnym zamiennikiem śmietanki.
Krok 3
Umieść w tacos chili con carne, guacamole, sałatę, kukurydzę oraz przygotowaną salsę.
Tacos Chili Con Carne – Meksykańska Fiesta na Twoim Talerzu
Kwaśna salsa ze słodkim mango i pikantną papryczką chili, chrupiąca tortilla z nadzieniem, które do złudzenia przypomina klasyczny farsz z mięsa mielonego, do tego kremowe guacamole i świeża sałata. Wszystkie te składniki tworzą niezwykle harmonijną kompozycję w naszych tacos chili con carne!
Sekret tego dania tkwi w idealnym połączeniu smaków – pikantnego chili con carne przygotowanego z roślinnego mięsa mielonego, doprawionego kminem rzymskim, zielem angielskim i wędzoną papryką, oraz orzeźwiającej salsy z mango, która łagodzi pikantność potrawy. Dodatek kremowego guacamole i chrupiącej sałaty dopełnia całości, tworząc danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i różnorodnością tekstur.
Dla kogo?
Miej w zanadrzu kilka zapasowych tortilli, ponieważ trudno będzie się opanować i skończyć posiłek na jednej porcji tacos. To danie szczególnie przypadnie do gustu poszukiwaczom kulinarnych przygód, którzy cenią sobie zestawienie pikantnych i słodkich akcentów.
Na jaką okazję?
Przyrządzanie codziennych obiadów nie musi sprowadzać się do makaronów z sosem albo odgrzewanych dań z zamrażarki. Tacos chili con carne to bogaty w smaku posiłek, który przyrządzisz w mniej niż pół godziny – idealny na szybki obiad w środku tygodnia lub nieformalną kolację z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Taco często bywa porównywane do burrito, ale są to dwa odrębne dania. Podstawową różnicę można zauważyć już na etapie przygotowania tortilli. Do burrito zwykle używa się placków pszennych, natomiast tortilla do taco powinna być zrobiona z mąki kukurydzianej.
Dla urozmaicenia
Sekret dania tkwi w szczegółach. Z tego względu do tacos chili con carne szczególnie polecamy użycie czerwonej cebuli, która doda potrawie nie tylko intensywnego koloru, ale również łagodniejszego, słodszego smaku niż jej żółta odpowiedniczka.