Składniki:
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 gramów
Jaja
2 sztuki
Kiełki fasoli mung
150 gramów
Papier ryżowy
1 opakowanie
Przyprawa „Pięć Smaków”
3 łyżki
Makaron ryżowy nitki
1 opakowanie
Grzyby Mun suszone
100 gramów
Mieszanka chińska
400 gramów
średnie
45 min.
5 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso podsmażamy na łyżce gorącego oleju, rozbijając np. widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy mieszankę chińską i pokrojone grzyby mun. Smażymy około 8 - 10 minut.
Krok 2
Makaron ryżowy zmiękczamy w ciepłej wodzie i tniemy na małe nitki. Podsmażone mięso i warzywa wsypujemy do miski, wraz z pociętym makaronem i kiełkami fasoli, dodajemy 2 jajka, wsypujemy przyprawę 5 smaków i starannie łączymy wszystkie składniki. Nasz farsz jest gotowy.
Krok 3
Po zmiękczeniu papieru ryżowego w ciepłej wodzie, kształtujemy sajgonki nakładając nadzienie i zawijając. Gotowe obsmażamy na głębokim tłuszczu aż będą rumiane i chrupiące. Serwujemy z warzywami, ryżem lub frytkami.
Chrupiące Sajgonki z Mięsem i Warzywami
Odkryj smak Dalekiego Wschodu z naszymi pysznymi sajgonkami! Te chrupiące roladki wypełnione aromatycznym farszem to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie jest prostsze niż myślisz, a efekt zachwyci wszystkich przy stole.
Dla kogo?
Sajgonki to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej oraz osób poszukujących nowych smaków. Sprawdzą się zarówno na stole rodzinnym, jak i podczas spotkań towarzyskich. Dzięki chrupiącej teksturze i soczystemu wnętrzu, zasmakują dorosłym oraz dzieciom, które lubią jeść rękoma.
Na jaką okazję?
Te orientalne przysmaki świetnie sprawdzą się jako danie główne na weekendowy obiad, przekąska podczas wieczoru filmowego czy element większego azjatyckiego menu podczas przyjęcia. Możesz je również przygotować na lunch do pracy – sajgonki smakują wyśmienicie nawet na zimno!
Czy wiesz, że?
Papier ryżowy używany do zawijania sajgonek jest niezwykle elastyczny po namoczeniu w wodzie, ale szybko wysycha. Dlatego warto pracować sprawnie i mieć przygotowany wcześniej farsz. Dodatek przyprawy pięciu smaków nadaje sajgonkom autentyczny azjatycki charakter, łącząc w sobie nuty słodkie, kwaśne, słone, gorzkie i ostre.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z dodatkami! Sajgonki możesz podać z sosem słodko-kwaśnym, ostrym sosem chili lub delikatnym sosem na bazie jogurtu z dodatkiem świeżej mięty. Świetnie komponują się z surówką z kapusty pekińskiej, marynowanym imbirem lub świeżą kolendrą.