Składniki:
Ziemniaki
3 sztuki
Marchewki
2 sztuki
Dziki łosoś
3 sztuki
Połowa kalafiora
1 sztuka
łatwe
30 min.
3 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na spodzie folii aluminiowej umieszczamy plastry winogron, a następnie po dwa plastry masła.
Krok 2
Łososia przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na jednej stronie tymiankiem, a na drugiej ziołami prowansalskimi i herbatką z granata. Tak przyprawionego łososia kładziemy na warstwie winogron i masła, po czym owijamy dokładnie folią. Ryba powinna się marynować w lodówce około 30 min.
Krok 3
Na spodzie pierwszego sita garnka do gotowania parowego umieszczamy ziemniaki oraz marchew pokrojone w kostkę, wszystko solimy. Do lekko podgotowanych warzyw dokładamy łososia w folii. Łosoś powinien gotować się około 10-15 min. 7 minut przed zakończeniem dodajemy różyczki kalafiora.
Krok 4
Sos przygotowujemy z wymieszania 2 łyżeczek śmietany, 1 łyżki ketchupu, jednej łyżeczki majonezu, 1 łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu.
Krok 5
Pocięte i wydrążone z pestek ogórki siekamy w kosteczkę i przyrumienamy na maśle. Po chwili wsypujemy 1 łyżeczkę miodu różanego, całość karmelizujemy. Smacznego
Zagadkowy łosoś na parze z warzywami
Delikatny łosoś przygotowany na parze to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tej potrawy tkwi w niezwykłym połączeniu aromatycznych ziół, soczystych winogron i masła, które tworzą harmonijną kompozycję smaków.
Dla kogo?
Danie idealne dla osób ceniących lekkie, zdrowe posiłki bogate w wartości odżywcze. Łosoś bogaty w kwasy omega-3 w połączeniu z warzywami stanowi pełnowartościowy posiłek, który zadowoli zarówno miłośników ryb, jak i osoby dbające o linię. Delikatny smak łososia przypadnie do gustu również dzieciom.
Na jaką okazję?
Elegancki wygląd i wyrafinowany smak sprawiają, że danie świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy kolacji z przyjaciółmi. To również doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje, gdy chcemy zaimponować bliskiej osobie kulinarnym kunsztem bez spędzania wielu godzin w kuchni.
Czy wiesz, że?
Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania potraw. Pozwala zachować maksimum składników odżywczych i naturalny smak produktów. Dodatek herbatki z granatu nadaje łososiowi nie tylko wyjątkowy aromat, ale także wzbogaca danie o przeciwutleniacze.
Dla urozmaicenia
Karmelizowane ogórki z miodem różanym to nieoczywisty dodatek, który doskonale przełamuje delikatność łososia. Możesz eksperymentować z sosem, dodając świeże zioła lub odrobinę chili dla pikanterii. Zamiast kalafiora sprawdzą się również brokuły lub fasolka szparagowa.