Składniki:

Pomidorki koktajlowe

3 sztuki

Mini mozzarella w kulkach

8 sztuk

Słonecznik łuskany

1 łyżka

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Ocet balsamiczny

1 łyżka

Sok z cytryny

1 łyżka

Zioła prowansalskie

1 łyżka

Mix sałat

1 opakowanie

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

15 min.

1 os.

Sałatowe małe co nieco

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę włożyć do miseczki, pomidorki koktajlowe opłukać, przekroić na połówki, dodać do sałaty.

Krok 2

Małe kuleczki mozzarelli odsączyć z zalewy, dodać do miseczki. Na suchą, nagrzaną patelnię wsypać nasiona słonecznika (około 1 łyżkę na porcję). Podprażyć przez kilka minut, aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 3

Sporządzić winegret (wymienione składniki wystarczają na 1 porcję): ocet połączyć z sokiem cytrynowym, ziołami i szczyptą soli i pieprzu wedle uznania. Kiedy sól się rozpuści wlać oliwę i starannie zamieszać.

Krok 4

Sosem oblać sałatę z pomidorkami i mozzarellką (nie mieszać składników). Wierzch oprószyć prażonymi ziarnami słonecznika.

Sałatka Śródziemnomorska z Prażonym Słonecznikiem

Lekka, kolorowa i pełna świeżych smaków sałatka, która zachwyci Cię prostotą przygotowania i wyrazistym charakterem. Soczyste pomidorki koktajlowe, delikatna mozzarella i chrupiące ziarna słonecznika tworzą harmonijne połączenie, które doskonale komponuje się z aromatycznym winegretem.

Dla kogo?

Ta sałatka to idealny wybór dla osób ceniących lekkie posiłki bogate w wartości odżywcze. Świetnie sprawdzi się jako przekąska dla wegetarian lub jako dodatek do głównego dania dla wszystkich miłośników śródziemnomorskich smaków. Dzięki prostocie przygotowania, jest doskonałą propozycją zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych kulinarnych entuzjastów.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sałatka sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas rodzinnego obiadu, lekki lunch w pracy czy komponent większego bufetu podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest również doskonałym wyborem na letnie pikniki i grille, gdzie jej orzeźwiający charakter będzie mile widziany.

Czy wiesz, że?

Prażenie ziaren słonecznika na suchej patelni wydobywa z nich intensywny, orzechowy aromat i nadaje im chrupkości, której nie uzyskasz używając surowych ziaren. Ten prosty zabieg kulinarny znacząco podnosi walory smakowe całej sałatki i dodaje jej tekstury.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o świeże liście bazylii, które podkreślą śródziemnomorski charakter dania. Warto również rozważyć dodanie oliwek, kaparów lub awokado. Dla bardziej sycącej wersji, uzupełnij sałatkę o grillowanego kurczaka lub tuńczyka.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Kotlety

Zamów Kotlety już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF