Składniki:

Bułka tarta

3 łyżki

Cukier

200 gramów

Jajka

5 sztuk

Mąka

75 gramów

Masło

140 gramów

Czekolada

150 gramów

easy

łatwe

30 min.

5 os.

Babeczki czekoladowe

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść masło razem z czekoladą.

Krok 2

Jajka wytrzep z cukrem, po czym wsyp mąkę.

Krok 3

Całość wymieszaj, następnie przełóż ciasto do posmarowanych masłem foremek.

Krok 4

Posyp bułką tartą. Zapiekaj 4 minuty w temperaturze 240 stopni.

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Odkryj sekret idealnych babeczek czekoladowych z płynnym środkiem! Te małe, eleganckie desery zachwycają kontrastem między delikatnie wypieczoną zewnętrzną warstwą a aksamitnym, płynnym wnętrzem. Kluczem do sukcesu jest krótki czas pieczenia w wysokiej temperaturze, dzięki czemu środek pozostaje cudownie kremowy.

Dla kogo?

Babeczki czekoladowe to propozycja dla prawdziwych miłośników czekolady. Ich intensywny smak i wyjątkowa konsystencja zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. To idealny deser dla osób, które cenią sobie eleganckie słodkości podane w indywidualnych porcjach.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te wykwintne babeczki świetnie sprawdzą się jako efektowne zwieńczenie romantycznej kolacji we dwoje. Równie dobrze możesz je zaserwować podczas eleganckiego przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Ich niewielki rozmiar i elegancki wygląd czynią je idealnym deserem na specjalne okazje.

Czy wiesz, że…?

Babeczki z płynnym środkiem, znane również jako fondant au chocolat lub chocolate lava cake, zostały spopularyzowane w latach 90. przez francuskiego szefa kuchni Michela Brasa. Sekret ich przygotowania polega na precyzyjnym czasie pieczenia – zbyt długi sprawi, że środek się zetnie, a zbyt krótki – że ciasto będzie surowe.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak babeczek dodatkiem wanilii, rumu lub pomarańczy. Przed podaniem posyp je delikatnie cukrem pudrem lub udekoruj świeżymi owocami. Doskonale smakują też z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Zostaw komentarz