Składniki:
Ząbek czosnku
1 sztuka
Pieprz
Pieczarki
5 sztuk
Sól
Oregano
1 łyżeczka
Parmezan
100 gramów
Natka pietruszki
1 łyżeczka
Bakłażan
4 sztuki
Mięso mielone
500 gramów
Puszka pomidorów
1 sztuka
średnie
- min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obierz, przekrój i usuń nasiona.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zrumień, dodaj mięso a po chwili pomidory.
Krok 3
Gotuj na małym ogniu 15 minut, następnie dodaj przyprawy i posiekany czosnek.
Krok 4
Napełnij farszem bakłażany i pokryj plastrami oczyszczonych i obranych pieczarek. Posyp serem i natką, polej oliwą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Bakłażany faszerowane mięsem i pieczarkami
Aromatyczne bakłażany faszerowane soczystym mięsem i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta śródziemnomorska kompozycja łączy w sobie delikatność bakłażana z wyrazistym smakiem mięsnego farszu, tworząc danie, które zachwyci nawet wybrednych smakoszy.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników warzyw i mięsa w jednym. Bakłażany faszerowane sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To propozycja dla osób ceniących pełnowartościowe posiłki, które dostarczają nie tylko przyjemności smakowych, ale również cennych składników odżywczych.
Na jaką okazję?
Bakłażany faszerowane doskonale sprawdzą się jako główne danie na weekendowy obiad, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. To również świetna propozycja na kolację z bliskimi czy przyjęcie w ogrodzie. Podane z lekką sałatką i chrupiącym pieczywem stworzą kompletny, satysfakcjonujący posiłek.
Czy wiesz o tym?
Bakłażan, zwany również oberżyną, pochodzi z Indii i przez wieki rozprzestrzenił się po całym świecie. Jest bogaty w błonnik, antyoksydanty i witaminy z grupy B. W kuchni śródziemnomorskiej bakłażany są jednym z podstawowych składników, cenione za ich zdolność do absorbowania smaków i aromatów innych składników.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z farszem, dodając różne rodzaje mięsa lub zastępując je kaszą i warzywami dla wersji wegetariańskiej. Ciekawy efekt uzyskasz także dodając do farszu suszone pomidory, oliwki czy kapary. Dla bardziej wyrazistego smaku posyp danie przed podaniem świeżymi ziołami – bazylią lub oregano.