Składniki:

Cebula

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Zioła prowansalskie

1 szczypta

Suszone pomidory

4 sztuki

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

1 łyżka

Masło

1 łyżeczka

Mała cukinia

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Podwójna pierś z kurczaka

1 sztuka

Ser żółty w plastrach

3 plastry

medium

średnie

45 min.

2 os.

Roladki z kurczaka z cukinią

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obieramy i siekamy w małą kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy utartą cukinię i krótko smażymy. Łączymy z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Przyprawiamy do smaku czosnkiem w mini kostkach Knorr, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odkładamy do wystygnięcia.

Krok 2

Mięso przepłukujemy w bieżącej wodzie, rozdzielamy na dwie części i ubijamy. Posypujemy czosnkiem w mini kostkach Knorr. Na każdą porcję mięsa układamy plaster sera i podsmażoną cukinię. Formujemy roladki i zabezpieczamy wykałaczkami. Roladki smarujemy przyprawą do złotego kurczaka. Smażymy na niskim ogniu do ścięcia mięsa, następnie podwyższamy ogień i przyrumieniamy z każdej strony.

Krok 3

Usuwamy wykałaczki. Serwujemy z ryżem albo z ziemniakami.

Roladki z kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami

Soczyste roladki z kurczaka to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z aromatyczną cukinią, intensywnymi suszonymi pomidorami i rozpływającym się serem tworzy harmonijną kompozycję smaków. Danie jest nie tylko pyszne, ale również efektowne na talerzu.

Dla kogo?

Te smakowite roladki sprawdzą się idealnie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Są lekkie, a jednocześnie sycące, dzięki czemu zadowolą nawet najbardziej wymagających gości. Połączenie delikatnego mięsa z warzywami i serem sprawia, że danie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Roladki z kurczaka to doskonały wybór na niedzielny obiad, ale równie dobrze sprawdzą się podczas kameralnej kolacji. Ich elegancki wygląd i wyrazisty smak czynią je odpowiednimi nawet na bardziej uroczyste okazje. Podane z ryżem lub ziemniakami stanowią kompletny posiłek, który z pewnością zrobi wrażenie.

Czy wiesz o tym?

Suszone pomidory nadają potrawie charakterystycznego, lekko słodkawego smaku i głębi. Pochodzą z kuchni śródziemnomorskiej i są bogatym źródłem likopenu – silnego przeciwutleniacza. Cukinia natomiast dostarcza lekkości i soczystości, jednocześnie będąc niskokalorycznym dodatkiem.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z nadzieniem, dodając do niego szpinak, różne rodzaje serów lub orzechy. Roladki można również przygotować wcześniej i upiec w piekarniku zamiast smażyć. Świetnie komponują się z różnymi sosami, np. pomidorowym lub śmietanowym z dodatkiem ziół.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF