Składniki:
Jajko
1 sztuka
Mleko
1 litr
Margaryna
1 opakowanie
Jajka
4 sztuki
Mąka
30 dekagramów
Ciasto:
Mąka ziemniaczana
10 dekagramów
Kwaśna śmietana
3 łyżki
Cukier waniliowy
2 opakowania
Masa:
średnie
90 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko i dodać margarynę. Nożem posiekać i połączyć składniki. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto na miękko. Jeśli trzeba, dodać więcej śmietany, aby było gładkie. Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia podzielić na połowę i upiec 2 placki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min.
Krok 2
Masa: Odlać 1 szklankę mleka, resztę doprowadzić do wrzenia. W odlanym mleku rozprowadzić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać rozmieszane mąki, a potem jajka. Gotować stale mieszając, aż stanie się gęste. Wystudzić. Wskazówka: jeśli masa nie jest dostatecznie słodka, możemy dodać do niej cukier puder.
Krok 3
Na tacce delikatnie umieścić kruchy placek, na niego wyłożyć masę i nakryć drugim plackiem. Oprószyć cukrem pudrem i schować do lodówki. Smacznego.
Kremówka Papieska – Tradycyjny Deser z Wadowic
Kremówka papieska to wyjątkowy deser, który zyskał ogromną popularność dzięki wspomnieniom Jana Pawła II. To klasyczne ciasto składa się z dwóch kruchych, złocistych placków przełożonych aksamitną masą budyniową, tworząc harmonijne połączenie tekstur i smaków.
Dla kogo?
Kremówka papieska to idealny wybór dla miłośników tradycyjnych, polskich wypieków. Spodoba się zarówno starszym, jak i młodszym łasuchom, którzy cenią sobie klasyczne smaki. To doskonała propozycja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie, ale kremowe i delikatne w smaku.
Na jaką okazję?
Ten wyjątkowy deser sprawdzi się podczas niedzielnych spotkań rodzinnych, imienin czy urodzin. Kremówka papieska to również doskonały wybór na święta czy ważne uroczystości. Możesz ją także przygotować bez okazji, by umilić zwykły dzień i cieszyć się chwilą relaksu przy filiżance kawy.
Czy wiesz, że?
Oryginalny przepis na kremówkę papieską pochodzi z cukierni w Wadowicach, gdzie młody Karol Wojtyła jadał to ciasto po maturze. Po latach, już jako papież, wspomniał o tym cieście podczas wizyty w rodzinnym mieście, co przyczyniło się do ogromnej popularności tego deseru w całej Polsce.
Dla urozmaicenia
Klasyczną kremówkę możesz wzbogacić o aromat waniliowy, dodając do masy prawdziwą laskę wanilii. Niektórzy cukiernicy dodają do kremu odrobinę alkoholu, np. likieru amaretto lub brandy. Możesz też eksperymentować z dodatkiem cynamonu do ciasta lub posypać wierzch nie tylko cukrem pudrem, ale także kakao lub startą czekoladą.