Składniki:

Cukier

1 szklanka

Mleko

1 litr

Margaryna

12 dekagramów

Jajka

5 sztuk

Wiórki kokosowe

25 dekagramów

Masło

20 dekagramów

Proszek do pieczenia

1 łyżeczka

Cukier waniliowy

1 opakowanie

Kakao

2 łyżki

Mąka tortowa

3 szklanki

Masa:

Biszkopt:

Polewa:

Czekolada mleczna

20 dekagramów

easy

łatwe

60 min.

5 os.

Bounty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywno wsypać cukier, żółtka i kontynuować ubijanie. Pod koniec wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i kakao. Ostrożnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Wystudzony biszkopt można zwilżyć wodą z aromatem waniliowym.

Krok 2

Masa kokosowa: Mleko doprowadzić do wrzenia z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać wiórki kokosowe i gotować aż masa zgęstnieje (około 20 minut). Do gorącej mieszanki wsypać masło, i co jakiś czas zamieszać łyżką, by masło się rozpuściło. Masę kokosową wystudzić i nałożyć na biszkopt.

Krok 3

Polewa: Czekoladę pokruszyć, wsypać margarynę i razem ogrzewać na niskim ogniu, aż składniki się zmieszają. Przygotowaną polewą oblać ciasto.

Rajskie Ciasto Bounty – Kokosowa Rozkosz

Delikatny biszkopt kakaowy, kremowa masa kokosowa i błyszcząca polewa czekoladowa – to właśnie składa się na niebiańskie ciasto Bounty, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ten klasyczny deser to idealne połączenie intensywnego smaku czekolady z egzotyczną nutą kokosa, które razem tworzą harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Ciasto Bounty to propozycja dla wszystkich, którzy kochają połączenie kokosa i czekolady. Szczególnie spodoba się fanom popularnych batoników o tej samej nazwie. Jest wystarczająco eleganckie, by zaserwować je gościom, a jednocześnie na tyle proste, że możesz przygotować je na zwykłe rodzinne spotkanie przy kawie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten kokosowy przysmak sprawdzi się doskonale na niedzielne popołudnie z rodziną, urodziny czy imieniny. Będzie też gwiazdą każdego przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Dzięki prostokątnemu kształtowi można je łatwo pokroić na mniejsze porcje, co czyni je idealnym wyborem na większe uroczystości.

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe, które są sercem tego ciasta, pochodzą z miąższu dojrzałych orzechów kokosowych. Gotowanie ich z mlekiem i cukrem tworzy kremową konsystencję, która przypomina wnętrze popularnego batonika. Połączenie tej masy z masłem nadaje jej aksamitną gładkość i bogaty smak.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić ciasto Bounty dodając do masy kokosowej odrobinę rumu lub likieru kokosowego. Ciekawą wariacją będzie też dodanie do polewy czekoladowej łyżki masła orzechowego lub posypanie wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi dla dodatkowej tekstury.

Zostaw komentarz