Składniki:

Ząbek czosnku

2 sztuki

Woda

1 szklanka

Pieprz

1 łyżeczka

Sól

1 łyżeczka

Oregano

1 łyżeczka

Mięso mielone wołowo-wieprzowe

500 gramów

Oliwa

2 łyżki

Bazylia

1 łyżeczka

Sos do Spaghetti Bolognese Knorr

1 sztuka

Cannelloni

250 gramów

Mozarella kulki

2 sztuki

easy

łatwe

60 min.

6 os.

Cannelloni po bolońsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni, na oliwie zrumienić mięso.

Krok 2

Do mięsa wlać sos boloński, czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawić ziołami, solą, pieprzem. Gotować około 30 minut.

Krok 3

Wypełnić surowy makaron ostudzonym nadzieniem.

Krok 4

Umieszczać jedna przy drugiej w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Zalać wodą. Nakryć porwaną na części mozzarellą.

Krok 5

Piec przez 35 min w temperaturze 180°C.

Cannelloni po bolońsku – klasyka włoskiej kuchni w Twoim domu

Cannelloni po bolońsku to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ten tradycyjny włoski przysmak łączy w sobie delikatny makaron z soczystym, aromatycznym farszem mięsnym i kremową mozzarellą. Danie przygotowuje się stosunkowo prosto – wystarczy zrumienić mięso na oliwie, wzbogacić je sosem bolońskim i aromatycznym czosnkiem, a następnie doprawić ziołami. Po napełnieniu rurek makaronowych farszem i przykryciu ich mozzarellą, całość piecze się do uzyskania złocistej, apetycznej skorupki.

Dla kogo?

Cannelloni po bolońsku to doskonały wybór dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają soczysty farsz i ciągnącą się mozzarellę, a dorośli docenią głębię smaku i aromatu. To także świetna propozycja dla osób, które lubią przygotować większą porcję posiłku na kilka dni – cannelloni smakują równie dobrze odgrzane następnego dnia!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz je również przygotować na rodzinne spotkanie – jego wygląd i smak z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Cannelloni po bolońsku to także dobry pomysł na świąteczny stół jako alternatywa dla tradycyjnych dań.

Czy wiesz, że?

Cannelloni pochodzą z regionu Emilia-Romania we Włoszech. Nazwa „cannelloni” oznacza dosłownie „duże rurki” i odnosi się do kształtu makaronu. Tradycyjnie cannelloni przygotowywano z ciasta naleśnikowego, które zwijano w rurki, jednak dzisiaj najczęściej używa się gotowego makaronu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając do mięsa mielonego różne warzywa – szpinak, cukinię czy bakłażana. Ciekawym pomysłem jest także zastąpienie części mięsa wołowego mięsem wieprzowym lub drobiowym. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu odrobinę czerwonego wina lub suszone pomidory.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Deski do krojenia

Zamów Deski do krojenia już teraz!


Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF