Składniki:

Surowy boczek

1.5 kilograma

Ząbek czosnku

8 sztuk

Sól

1 łyżeczka

Papryka słodka

1 łyżeczka

Majeranek

1 łyżka

Czarny pieprz mielony

1 łyżeczka

Olej

3 łyżki

medium

średnie

90 min.

8 os.

Soczysty rolowany boczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie opłucz i osusz przy pomocy czystej ściereczki.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobniutko w kostkę i zetrzyj z olejem. Przypraw do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Posmaruj dokładnie boczek przygotowaną marynatą i odłóż mięso do lodówki na ok. 2 dni. Minimum raz na dzień nacieraj go starannie pozostałą zalewą.

Krok 3

Przed pieczeniem, osusz częściowo boczek i zwiń go w ciasny rulon. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5 – 2 godziny.

Soczysty rolowany boczek – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Aromatyczny, soczysty i rozpływający się w ustach – rolowany boczek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowany z najlepszego kawałka mięsa, starannie zamarynowany w mieszance czosnku, majeranku i papryki, nabiera głębokiego smaku, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tego dania tkwi w cierpliwości – dwudniowa marynata sprawia, że każdy kęs jest nasycony aromatycznymi przyprawami.

Dla kogo?

Rolowany boczek to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych, domowych smaków. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i jako przekąska dla niespodziewanych gości. Jego intensywny smak docenią szczególnie osoby ceniące klasyczne, mięsne dania z charakterem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten wyjątkowy przysmak będzie gwiazdą świątecznego stołu, ale równie dobrze sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Podany na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki tworzy pełnowartościowy posiłek, a na zimno stanowi doskonałą przekąskę do chleba.

Czy wiesz, że?

Rolowanie boczku to nie tylko sposób na uzyskanie efektownego wyglądu, ale również metoda, która pozwala na równomierne rozprowadzenie przypraw i zachowanie soczystości mięsa. Związanie rolady bawełnianą nicią zapobiega rozpadaniu się podczas pieczenia i pomaga utrzymać idealny kształt.

Dla urozmaicenia

Podstawową recepturę możesz wzbogacić o suszone śliwki, morele lub orzechy włoskie umieszczone wewnątrz rolady. Ciekawym dodatkiem będą także zioła – rozmaryn czy tymianek, które nadadzą boczku leśnego aromatu. Możesz również eksperymentować z przyprawami, dodając np. kminek lub kolendrę.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF