Składniki:

Cebula

1 sztuka

Pieprz

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

3 łyżeczki

Miód

2 łyżeczki

Natka pietruszki

1 łyżka

Jabłka

4 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

3 sztuki

Żurawina

80 gramów

Masło klarowane

2 łyżeczki

Perliczka

1 sztuka

Boczek pokrojony w kostkę

50 gramów

Boczek - plasterki

5 sztuk

Podroby z perliczki (żołądek, serce, wątróbka)

1 sztuka

Smalec wytopiony ze słoniny

40 gramów

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie perliczki - etap I: Perliczkę dokładnie obmyć (usunąć resztki piórek), wysuszyć. Natrzeć Delikatem i pieprzem (wewnątrz oraz na zewnątrz) Roztopić ok 40g smalcu - 20g połączyć z 1,5 pokruszonej mini kostki czosnkowej - starannie natrzeć perliczkę. Obrócić drób, powtórzyć operację z pozostałą częścią smalcu i mini kostką. Owinąć w folię, schować do lodówki (najlepiej na 24h)

Krok 2

Farsz: Cebulę posiekać, podsmażyć razem z boczkiem. Dodać pocięte podroby, pieczarki i przyprawy - krótko poddusić. Doprawić według smaku.

Krok 3

Jabłuszka: Jabłuszka opłukać, odciąć górę, wydrążyć gniazdo nasienne. Nasypać na spód trochę bułki tartej (zrobionej samodzielnie) lub pokruszonego miękiszu chleba. Do każdego jabłka wsypać 20g suszonej żurawiny, dołożyć 1/2 łyżeczki klarowanego masła. Nakryć jabłuszkową 'czapeczką'. (będziemy piec w piekarniku przez 25min., 5 min. przed zakończeniem pieczenia skropimy odrobiną miodu)

Krok 4

Przygotowanie perliczki - etap II: Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami. Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać. Umieścić na brytfance: Piec w piekarniku rozgrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka. Potem zredukować temperaturę do 180ºC - piec około 20min. (wciąż podlewając tłuszczem). Po tym czasie zdjąć boczek, włożyć do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed końcem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu] Perliczka powinna być miękka i soczysta z chrupiącą skórką. Podawać z upieczonymi jabłuszkami. Smacznego!

Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami

Aromatyczna perliczka faszerowana podrobami i otoczona chrupiącym boczkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten wykwintny drób, przygotowany z dbałością o każdy szczegół, zachwyca soczystością i głębią smaku. Dopełnieniem dania są pieczone jabłka z żurawiną, które dodają słodko-kwaśnej nuty i równoważą intensywny smak mięsa.

Dla kogo?

Faszerowana perliczka to propozycja dla osób ceniących klasyczną kuchnię z nutą elegancji. Sprawdzi się zarówno wśród miłośników drobiu, jak i tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego kurczaka czy kaczki. Dzięki starannej obróbce mięso pozostaje soczyste, a skórka zyskuje apetyczną chrupkość.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, świąt czy eleganckich kolacji. Efektowny wygląd perliczki otoczonej boczkiem oraz towarzyszące jej jabłka nadziewane żurawiną tworzą kompozycję, która zachwyci gości przy stole. Doskonała propozycja na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy uroczysty obiad niedzielny.

Czy wiesz o tym?

Perliczka to drób o wyjątkowo delikatnym, lekko dzikim smaku, bardziej wyrazistym niż kurczak, ale mniej intensywnym niż dziczyzna. Marynowanie mięsa przez dobę w mieszance smalcu i czosnku sprawia, że staje się ono niezwykle aromatyczne i soczyste. Żurawina w jabłkach nie tylko dodaje smaku, ale także wspomaga trawienie tłustszych potraw.

Dla urozmaicenia

Farsz można wzbogacić o suszone morele, orzechy włoskie lub kasztany. Zamiast boczku można użyć plastrów wędzonego bekonu. Jabłka można zastąpić gruszkami, które również doskonale komponują się z żurawiną i miodem.

Zostaw komentarz