Składniki:

Mąka z ciecierzycy

1 szklanka

Mielona kolendra

0.5 łyżeczki

Kurkuma

1 łyżeczka

Przyprawa Garam Masala Knorr

1 łyżeczka

Kmin rzymski

1 łyżeczka

Chili mielone

0.5 łyżeczki

Granulowany czosnek

1 łyżeczka

Woda

0.75 szklanki

Cebula

2 sztuki

Ziemniaki

2 sztuki

Pierś z kurczaka

2 sztuki

Limonka

1 sztuka

easy

łatwe

25 min.

4 os.

Indyjska pakora z kurczakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej wodę do naczynia miksującego. Wsyp kolendrę, mąkę, wszystkie przyprawy Knorr i szczyptę soli. Mieszaj 30s/obr. 2 dopóki ciasto nie osiągnie konsystencji kwaśnej śmietany. Jeżeli stwierdzisz, że należy dosypać 1-2 łyżki mąki, zrób to i wymieszaj ponownie.

Krok 2

Warzywa i kurczaka potnij w paski. Przełóż wszystko do naczynia miksującego i mieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 3

Przygotowaną mieszaninę wkładaj na średnio nagrzany głęboki tłuszcz i smaż dopóki pakora stanie się rumiana i złota. Po usmażeniu odsącz pakorę na papierowym ręczniku. Jeżeli nie chcesz smażyć w głębokim tłuszczu możesz smażyć pakorę jak placki z niewielką ilością oleju na patelni. Przygotowaną pakorę serwuj z kawałkiem limonki i skrop sokiem bezpośrednio przed podaniem.

Indyjska Pakora z Kurczakiem – Chrupiąca Przekąska Prosto z Indii

Odkryj smak orientu z indyjską pakorą z kurczakiem! To wyjątkowe danie łączy w sobie soczystość kurczaka z chrupkością warzyw, otulonych w aromatycznym cieście z mąki z ciecierzycy. Przygotowanie jest proste – wystarczy połączyć składniki, uformować pakory i usmażyć je do złocistego koloru. Przed podaniem skrop je sokiem z limonki, aby wydobyć pełnię smaku. Możesz smażyć je tradycyjnie w głębokim oleju lub na patelni z niewielką ilością tłuszczu – efekt będzie równie pyszny!

Dla kogo?

Pakora z kurczakiem to doskonały wybór dla miłośników delikatnego mięsa drobiowego, którzy szukają nowych, ciekawych smaków. To również świetna propozycja dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z kuchnią indyjską od prostego i przystępnego dania. Dzięki połączeniu mięsa z warzywami, zadowoli zarówno mięsożerców, jak i tych, którzy cenią sobie zbilansowane posiłki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

W Indiach pakora serwowana jest głównie jako przekąska lub przystawka, jednak na polskich stołach świetnie sprawdzi się jako niebanalny obiad. To również doskonała propozycja na nieformalne spotkania z przyjaciółmi, rodzinne obiady czy nawet jako element większego menu podczas przyjęcia w stylu orientalnym.

Czy wiesz, że?

Besan to tradycyjna indyjska nazwa mąki z ciecierzycy, która nadaje pakorze charakterystyczny smak i konsystencję. Jest bogata w białko i stanowi podstawę wielu indyjskich potraw. Dzięki niej pakora zyskuje wyjątkową chrupkość i złocisty kolor po usmażeniu.

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz wzbogacić swoje pakory o więcej warzyw, śmiało dodaj szpinak, brokuł lub kalafior. Możesz również eksperymentować z przyprawami, dodając więcej kolendry czy odrobinę chili dla ostrzejszego smaku. Pakora świetnie komponuje się z jogurtowymi dipami, które równoważą intensywność przypraw.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Pierogi

Zamów Pierogi już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF