Składniki:

Mąka orkiszowa tortowa

1.5 szklanki

Mąka ziemniaczana

1 łyżka

Mleko roślinne

1 szklanka

Cynamon z Wietnamu Knorr

1 łyżeczka

Ksylitol lub cukier kryształowy

1 łyżka

Proszek do pieczenia

1.5 łyżeczki

Sok z cytryny

1 łyżeczka

Olej

1 łyżka

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Wegańskie gofry z cynamonem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osobnej misce połącz składniki suche: mąkę orkiszową, cynamon, proszek do pieczenia i ksylitol.

Krok 2

W osobnej misce połącz składniki płynne: mleko, olej i sok z cytryny.

Krok 3

Do suchych składników wlej płynną mieszaninę i starannie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Krok 4

Nagrzej gofrownicę. Piecz gofry po obu stronach na złoty kolor. Ostudź na kratce. Serwuj z ulubionymi dodatkami.

Wegańskie gofry z cynamonem – aromatyczny przysmak dla każdego

Chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku wegańskie gofry z cynamonem to doskonała propozycja na słodki początek dnia. Połączenie mąki orkiszowej z rozgrzewającym cynamonem tworzy niepowtarzalny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi, odczekać kilka minut i usmażyć na rozgrzanej gofrownicy.

Dla kogo?

Te pyszne gofry to idealna propozycja dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Dzięki wykorzystaniu mąki orkiszowej zamiast pszennej, stanowią też zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych gofrów. Ksylitol zamiast cukru sprawia, że mogą po nie sięgnąć również osoby dbające o linię lub kontrolujące poziom cukru we krwi.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Aromatyczne gofry z cynamonem sprawdzą się jako sycące śniadanie w weekend, słodki podwieczorek czy deser po obiedzie. To również świetny pomysł na nieformalny brunch z przyjaciółmi lub rodzinne spotkanie przy stole. Podane z ulubionymi dodatkami zachwycą każdego gościa.

Czy wiesz, że?

Cynamon nie tylko nadaje gofrom wyjątkowy smak i aromat, ale ma również właściwości zdrowotne. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspiera trawienie. Mąka orkiszowa jest bogatsza w białko i minerały niż zwykła mąka pszenna, co czyni te gofry nie tylko pysznymi, ale i wartościowymi odżywczo.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Gofry świetnie smakują z owocami sezonowymi, syropem klonowym, masłem orzechowym czy wegańską bitą śmietaną. Możesz też dodać do ciasta odrobinę wanilii lub kardamonu dla jeszcze bogatszego aromatu.

Zostaw komentarz