Składniki:

Schab bez kości

4 sztuki

Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr

1 sztuka

Cebula

0.5 sztuki

Majeranek

0.5 łyżeczki

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Granulowany czosnek

1 szczypta

Woda

0.5 szklanki

Mąka kukurydziana

2 łyżeczki

Oliwa

1 łyżeczka

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Duszone kotlety wieprzowe

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majeranek, rozdrobnioną cebulę, czosnek i pieprz wymieszaj i obsyp nimi kotlety. Odłóż tak przyprawione kotlety na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni, obsmaż kotlety po obu stronach, usuwając wcześniej nadmiar marynaty. Wlej wodę i pozostałą marynatę, a potem doprowadź do wrzenia. Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3

Wyjmij kotlety, do sosu mięsnego dodaj bulion Knorr oraz skrobię kukurydzianą, gotuj 2 minuty, dopóki zgęstnieje, polej nim kotlety.

Aromatyczne Duszone Kotlety Wieprzowe

Odkryj sekret idealnie soczystych kotletów wieprzowych, które rozpływają się w ustach! Nasze duszone kotlety to prawdziwa uczta dla podniebienia – mięso delikatnie zamarynowane w mieszance aromatycznego majeranku, czosnku i cebuli, a następnie powoli duszone do uzyskania idealnej miękkości. Sos powstały podczas duszenia, wzbogacony bulionem, otula każdy kęs mięsa, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Duszone kotlety wieprzowe to doskonała propozycja dla całej rodziny. Delikatne mięso przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To także świetny wybór dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu – klasyczny kotlet w aromatycznym sosie zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na niedzielne spotkanie rodzinne. Duszone kotlety wieprzowe to również doskonała propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy sycącego i rozgrzewającego posiłku. Podane z puree ziemniaczanym i sezonowymi warzywami stworzą pełnowartościowy posiłek.

Czy wiesz, że?

Marynowanie mięsa w ziołach nie tylko nadaje mu aromatu, ale także sprawia, że staje się bardziej miękkie i soczyste. Majeranek, używany w tej recepturze, to tradycyjna polska przyprawa, która doskonale komponuje się z wieprzowiną, podkreślając jej naturalny smak.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sos o łyżkę śmietany lub dodać pieczarki podczas duszenia. Ciekawą alternatywą będzie również dodanie suszonych pomidorów lub oliwek. Kotlety świetnie smakują także z dodatkiem sosu z czerwonego wina lub z odrobiną miodu dla słodkawej nuty.

Zostaw komentarz