Składniki:
Udka z kurczaka
4 sztuki
Pieczarki
10 sztuk
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
1 opakowanie
Czerwona papryka
1 sztuka
Cebula
1 sztuka
Świeży tymianek
1 sztuka
Białe wino
100 mililitrów
Oliwa z oliwek
3 łyżki
łatwe
60 min.
4 os.

Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka przekrój nożem na pół, po czym włóż je do woreczka przeznaczonego do pieczenia.
Krok 2
Pieczarki przekrój na połówki, cebulę posiekaj drobno, a paprykę w spore kawałki.
Krok 3
Wymieszaj przyprawę Knorr z winem i oliwą.
Krok 4
Posiekane warzywa, gałązkę tymianku oraz przygotowaną marynatę wrzuć do woreczka z kurczakami.
Krok 5
Torebkę zamknij, potrząśnij, by wymieszać zawartość woreczka. Potem nakłuj w kilku miejscach torebkę i umieść do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.
Krok 6
Po wypieczeniu woreczek ostrożnie przetnij i umieść jego zawartość na półmisku. Przygotowane danie serwuj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Aromatyczny kurczak z papryką i pieczarkami
Soczyste udka kurczaka w towarzystwie kolorowej papryki i pieczarek to propozycja obiadu, który zachwyci całą rodzinę. Delikatne mięso przygotowane w woreczku do pieczenia zachowuje wszystkie soki i aromaty, a dodatek wina i tymianku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru.
Dla kogo?
To danie idealne dla zabieganych osób, które cenią sobie proste, ale pełne smaku posiłki. Kurczak z papryką i pieczarkami to propozycja zarówno dla miłośników klasycznej kuchni, jak i dla osób poszukujących nowych, ciekawych połączeń smakowych. Dzięki prostocie przygotowania sprawdzi się również jako pierwszy kulinarny projekt dla początkujących kucharzy.
Na jaką okazję?
Kurczak z papryką i pieczarkami doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad dla całej rodziny, ale również jako danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podany z ryżem lub pieczonymi ziemniakami stanowi pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających biesiadników.
Czy wiesz, że?
Pieczenie w woreczku to metoda, która nie tylko ułatwia sprzątanie po przygotowaniu posiłku, ale przede wszystkim sprawia, że mięso pozostaje soczyste i delikatne. Dodatkowo wszystkie aromaty i smaki zamknięte w woreczku intensywnie przenikają się wzajemnie, tworząc harmonijną kompozycję.
Dla urozmaicenia
Jeśli lubisz eksperymentować, możesz wzbogacić danie o czosnek, suszone pomidory lub oliwki. Dla ostrzejszego smaku dodaj szczyptę chili lub papryczki jalapeno. Możesz również zastąpić białe wino czerwonym, aby uzyskać głębszy, bardziej wyrazisty smak.
