Składniki:

Polenta

125 gramów

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

1 opakowanie

Cytryna

1 sztuka

Świeża kolendra

1 pęczek

Ząbki czosnku

2 sztuki

Ciecierzyca w puszce

1 opakowanie

Ser kozi

50 gramów

Jajka

2 sztuki

Olej

0.25 szklanki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepuść przez praskę.

Krok 2

Do masy wlej sok z cytryny, dodaj starty ser, roztarty czosnek i posiekaną kolendrę. Wymieszaj masę dokładnie.

Krok 3

W misce ubij jajka. Do rozbitych jaj wsyp Fix Knorr, zamieszaj i połącz potem obydwie masy.

Krok 4

Kształtuj okrągłe placuszki. Potem obtaczaj w polencie i smaż na patelni przez kilka minut z obu stron. Serwuj z kawałkiem cytryny i np. Majonezem Babuni Hellmann's.

Falafel z kozim serem i kolendrą – orientalna przekąska w nowej odsłonie

Tradycyjny falafel zyskuje nowe, wyraziste oblicze dzięki dodatkowi aromatycznego koziego sera i świeżej kolendry. Te chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku kotleciki z ciecierzycy to prawdziwa uczta dla podniebienia – idealna zarówno jako przystawka, jak i pełnoprawne danie główne.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Falafel z kozim serem to doskonała propozycja dla wegetarian poszukujących pełnowartościowego posiłku bogatego w białko. Spodoba się również miłośnikom kuchni bliskowschodniej, którzy cenią sobie oryginalne połączenia smakowe. To także świetna opcja dla osób, które chcą wprowadzić więcej roślinnych dań do swojego jadłospisu.

Na jaką okazję?

Te aromatyczne kotleciki sprawdzą się jako efektowna przystawka podczas spotkań z przyjaciółmi, element rodzinnego obiadu czy składnik lunchboxa do pracy. Możesz również zaserwować je podczas letniego grilla jako alternatywę dla mięsnych potraw.

Czy wiesz, że…?

Falafel wywodzi się z kuchni arabskiej i jest szczególnie popularny w Egipcie. Tradycyjnie przygotowywany z ciecierzycy lub bobu, stanowi podstawę wielu dań wegetariańskich na Bliskim Wschodzie. W krajach arabskich często spożywany jest na śniadanie, zawinięty w chlebek pita z dodatkiem warzyw i sosów.

Dla urozmaicenia

Gotowe kotleciki możesz podać na wiele sposobów – jako samodzielne danie z dodatkiem ziemniaków i surówki, zawinięte w tortillę z warzywami i sosem, lub jako składnik orientalnej sałatki. Świetnie komponują się z Majonezem Babuni Hellmann’s lub domowym sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem świeżych ziół.

Zostaw komentarz