Składniki:

Wołowina

500 gramów

Rosół wołowy Knorr

2 szklanki

Kromki suchego chleba

2 sztuki

Śliwki suszone

6 sztuk

Mąka

2 łyżki

Ziele angielskie

5 sztuk

Liść laurowy

1 sztuka

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Olej do smażenia

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Bitki wołowe ze śliwkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną wołowinę delikatnie ubij, posmaruj solą, pieprzem, zmiażdżonym zielem angielskim.

Krok 2

Po 15 minutach obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Przenieś do garnka, zalej gorącym bulionem Knorr, wrzuć liść laurowy, pokruszone kromki chleba oraz pokrojone śliwki.

Krok 4

Gotuj potrawę przez 50 minut.

Bitki wołowe ze śliwkami – klasyk polskiej kuchni

Bitki wołowe ze śliwkami to prawdziwa perełka polskiej kuchni, która zachwyca głębokim smakiem i kruchością mięsa. Sekret tego dania tkwi w dokładnie ubitej wołowinie, długim duszeniu oraz harmonijnym połączeniu przypraw z delikatną słodyczą śliwek.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej i soczystego mięsa. Bitki wołowe zadowolą zarówno domowników, jak i gości, którzy docenią klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. To propozycja dla osób, które nie boją się poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie obiadu z prawdziwym charakterem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Bitki wołowe ze śliwkami sprawdzą się doskonale na niedzielny obiad rodzinny lub podczas spotkań z bliskimi. To również eleganckie danie na uroczystą kolację, gdy chcesz zaimponować gościom tradycyjnym, ale wyrafinowanym smakiem polskiej kuchni.

Czy wiesz, że?

Najlepsze bitki wołowe przygotowuje się dwuetapowo – rozpoczynając wieczorem i kończąc następnego dnia. Jakość mięsa ma kluczowe znaczenie – dobrej jakości wołowina łatwo poddaje się ubijaniu. Bitki często nazywane są również zrazami wołowymi lub zrazami bitymi, szczególnie gdy podawane są z kluskami śląskimi.

Dla urozmaicenia

Klasyczne bitki wołowe możesz podać z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną. Doskonale komponują się z ciepłymi buraczkami, modrą kapustą lub kiszonym ogórkiem. Dla wzbogacenia smaku, oprócz śliwek, możesz dodać kurki, pieczarki, czerwone wytrawne wino lub paprykę.

Pierogi

Zamów Pierogi już teraz!


Zostaw komentarz