Składniki:

Mięso mielone jagnięce

400 gramów

Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr

1 opakowanie

Cebula

2 sztuki

Woda

150 gramów

Świeża mięta

0.5 pęczka

Jajko

1 sztuka

Olej

3 łyżki

Kruche ciasto

2 opakowania

Ząbki czosnku

4 sztuki

medium

średnie

60 min.

4 os.

Pieczone pierogi z jagnięciną

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej tłuszcz i zrumień cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek. Po przesmażeniu odłóż na bok do ostygnięcia.

Krok 2

Wymieszaj mięso mielone z cebulą, czosnkiem oraz posiekaną miętą.

Krok 3

Wymieszaj Fix Knorr z wodą i wlej do mięsa. Masę wyrób starannie.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj cienko. Wytnij szklanką okrągłe placki na pierogi. Farsz nakładaj i pierogi zlepiaj.

Krok 5

Ułóż gotowe na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Posmaruj pierożki rozbitym jajkiem i zapiekaj w temperaturze 180 °C przez 20-25 minut.

Pieczone pierogi z jagnięciną – tradycja w nowej odsłonie

Pieczone pierogi z jagnięciną to wyjątkowa propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku pierożki kryją w sobie aromatyczny farsz z mielonej jagnięciny, doprawionej świeżą miętą, która nadaje potrawie orientalnego charakteru. Proces pieczenia zamiast gotowania sprawia, że ciasto zyskuje złocisty kolor i niepowtarzalną teksturę.

Dla kogo?

Te wyjątkowe pierogi to doskonała propozycja dla osób poszukujących nowych doznań kulinarnych. Sprawdzą się zarówno u miłośników tradycyjnej kuchni, jak i u tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Jagnięcina w połączeniu z miętą tworzy harmonijne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Pieczone pierogi z jagnięciną będą gwiazdą wieczoru podczas rodzinnych uroczystości, świątecznych spotkań czy kolacji ze znajomymi. To również świetny pomysł na niedzielny obiad, który zaskoczy domowników niecodziennym smakiem i formą podania.

Czy wiesz, że?

Pieczenie pierogów to nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycyjnego gotowania, ale również zdrowszy sposób przyrządzania. Dzięki temu zabiegowi pierogi nie nasiąkają wodą, a ich smak jest bardziej intensywny. Fix Knorr dodany do farszu zapewnia idealne połączenie przypraw, które podkreślają charakter jagnięciny.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić farsz o suszone pomidory lub ser feta, które dodadzą pierogom śródziemnomorskiego akcentu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się jogurtowy dip z miętą i ogórkiem lub lekka sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli skropiona oliwą.

Zostaw komentarz