Składniki:

Piersi z kurczaka

4 sztuki

Ziemniaki

4 sztuki

Cebula

1 sztuka

Francuska zupa cebulowa Knorr

1 opakowanie

Mąka

2 łyżki

Oliwa

3 łyżki

Woda

600 mililitrów

Curry

1 łyżeczka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kawałki kurczaka z ziemniakami z curry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi potnij ukośnie na stosunkowo duże kawałki.

Krok 2

Mięso posyp mąką i zrumień w garnku na oliwie.

Krok 3

Cebulę posiekaj w piórka i smaż wraz z kurczakiem. Wsyp curry i zamieszaj.

Krok 4

Ziemniaki pokrój na plastry i także wrzuć do garnka.

Krok 5

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z wodą i dodaj do reszty składników. Zagotuj całość. Potem zredukuj ogień i gotuj wszystko przez 10-12 minut, aż ziemniaki zmiękną. Przygotowane danie serwuj z chrupiącymi warzywami oraz ryżem.

Aromatyczne Kawałki Kurczaka z Ziemniakami w Curry

Delikatne kawałki kurczaka otulone kremowym sosem curry z dodatkiem chrupiących ziemniaków to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie łączy w sobie egzotyczne aromaty Wschodu z prostotą przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad lub kolację.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Danie szczególnie spodoba się miłośnikom orientalnych smaków oraz osobom ceniącym szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Jest doskonałą propozycją dla zapracowanych rodziców, którzy chcą zaserwować rodzinie coś wyjątkowego bez spędzania długich godzin w kuchni. Delikatny smak kurczaka z aromatycznym curry przypadnie do gustu również dzieciom.

Na jaką okazję?

Kawałki kurczaka z ziemniakami w curry sprawdzą się zarówno jako codzienny obiad, jak i jako danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. To również świetna propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Podane z kolorową surówką lub świeżymi warzywami będzie prezentować się elegancko nawet na większym spotkaniu.

Czy wiesz, że?

Curry to nie tylko przyprawa, ale także sposób przygotowania potraw. Wywodzi się z kuchni indyjskiej, gdzie określa dania z sosem. Dzięki zawartości kurkumy, curry ma nie tylko charakterystyczny kolor, ale również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co czyni tę potrawę nie tylko smaczną, ale i zdrową.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o dodatkowe warzywa, takie jak papryka, groszek czy marchewka. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeży imbir lub czosnek. Jeśli lubisz pikantne potrawy, nie wahaj się dodać odrobiny ostrej papryczki chili. Danie świetnie komponuje się zarówno z białym ryżem, jak i z chlebkiem naan.

Zostaw komentarz