Składniki:

Gęś

2 kilogramy

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Oczyszczona wątróbka drobiowa

200 gramów

Kwaśne jabłka pokrojone w cząstki

5 sztuk

Cebule

2 sztuki

Jadalne kasztany

200 gramów

Sznaps - wódka z gruszki

3 łyżki

Cynamon

2 łyżki

hard

trudne

90 min.

4 os.

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno wątróbkę i cebulę. Przysmaż krótko, razem z jabłkami, na patelni.

Krok 2

Oczyść kasztany, podziel je na kawałki i umieść na patelni. Wlej również alkohol, dodaj cynamon oraz pieprz wedle uznania i smaż jeszcze przez moment.

Krok 3

Oczyść gęś z ewentualnych pozostałych piór (gdy zachodzi taka potrzeba) i zamarynuj, pokrywając mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Umieść farsz wewnątrz, następnie gęś zaszyj i przechowaj w lodówce przez jeden dzień.

Krok 4

Kolejnego dnia rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz wypełnioną gęś przez około 4 godziny, skrapiając co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu wystudź i oddziel mięso od kości. Serwuj przygotowaną gęś z farszem, podgrzaną w piekarniku.

Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami – klasyk na świąteczny stół

Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które łączy w sobie delikatność gęsiego mięsa z wyrazistym smakiem kasztanów lub słodko-kwaśnych jabłek. Marynowanie gęsi w Przyprawie do kurczaka Knorr nadaje jej niepowtarzalny aromat, a długie pieczenie sprawia, że mięso staje się soczyste i miękkie.

Dla kogo?

Pieczona gęś to propozycja dla prawdziwych smakoszy, którzy cenią tradycyjne, bogate w smaku dania. Jest idealna dla osób lubiących eksperymentować w kuchni i poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie wyjątkowego posiłku. To danie, które zachwyci zarówno rodzinę, jak i najbardziej wymaganych gości.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta elegancka potrawa doskonale sprawdzi się jako główne danie na świątecznym stole – zarówno podczas Bożego Narodzenia, jak i innych uroczystych kolacji rodzinnych. Pieczona gęś to również świetny pomysł na niedzielny obiad, który zgromadzi przy stole całą rodzinę.

Czy wiesz, że?

Gęsina to mięso o wyjątkowych walorach odżywczych, bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Tradycja pieczenia gęsi sięga wielu wieków wstecz i była szczególnie popularna w kuchni polskiej i niemieckiej. Gęsi tłuszcz, który wytapia się podczas pieczenia, można zachować – świetnie nadaje się do smażenia innych potraw.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając do niego suszone morele, żurawinę lub orzechy włoskie. Ciekawym dodatkiem będą również grzyby leśne. Zamiast cynamonu spróbuj dodać kardamon lub anyż gwiaździsty. Gęś możesz podać z karmelizowanymi buraczkami lub czerwoną kapustą z jabłkiem – te dodatki doskonale podkreślą smak mięsa.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF