Składniki:

Ziemniaki średniej wielkości

8 sztuk

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

1 opakowanie

Boczek wędzony

6 plastrów

Cebula

1 sztuka

Ser cheddar

100 gramów

Ketchup Hellmann's Łagodny

7 łyżek

Sos sałatkowy grecki Knorr

1 opakowanie

Pieprz cayenne

1 szczypta

Ser feta

3 łyżki

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

6 os.

Łódeczki z ziemniaków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ, a potem drobno go posiekaj.

Krok 2

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na gorącej oliwie. Potem dodaj miąższ ziemniaczany i przypraw Fixem Knorr oraz pieprzem cayenne.

Krok 3

Przygotowany farsz umieść w ziemniaczanych skórkach, na wierzchu posyp serem cheddar i fetą.

Krok 4

Ziemniaki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z ketchupem Hellmann's i łyżką oliwy. Upieczone i gorące ziemniaki serwuj z przygotowanym dipem.

Łódeczki z ziemniaków – domowy przysmak z chrupiącym serem

Pyszne, chrupiące łódeczki z ziemniaków to doskonała propozycja na ciepłą przekąskę, która zachwyci każdego. Upieczone ziemniaki przekrojone na pół i wypełnione aromatycznym farszem z boczkiem, cebulą i przyprawami, a na wierzchu zapieczone z dwoma rodzajami sera – to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dla kogo?

Łódeczki z ziemniaków to idealna propozycja dla miłośników comfort food. Doskonale sprawdzą się jako danie dla całej rodziny – dzieci pokochają ich serowy wierzch, a dorośli docenią głębię smaku. To także świetna opcja dla osób szukających pomysłu na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te smakowite łódeczki będą gwiazdą nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, wieczoru filmowego czy meczu oglądanego w gronie bliskich. Sprawdzą się również jako oryginalna przystawka na domowej imprezie. Podane z dipem na bazie sosu sałatkowego Knorr i ketchupu Hellmann’s stanowią kompletną propozycję, która zadowoli nawet wybrednych gości.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw w kuchni. Zawierają cenne witaminy i minerały, a odpowiednio przygotowane mogą stać się bazą dla wielu pysznych dań. Połączenie cheddara i fety nadaje naszym łódeczkom wyjątkowy charakter – pierwszy ser zapewnia kremową konsystencję, drugi dodaje charakterystycznego, lekko słonego akcentu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając ulubione zioła, czosnek lub paprykę. Wegetariańska wersja z pieczarkami i szpinakiem również będzie smakowała wyśmienicie. Dla bardziej wyrazistego smaku spróbuj dodać do farszu odrobinę wędzonej papryki lub posiekanej papryczki jalapeno.

Zostaw komentarz