Składniki:

Polędwiczki

2 sztuki

Suszone śliwki

100 gramów

Sos do pieczeni jasny Knorr

1 opakowanie

Biała cebula

1 sztuka

Brandy

4 łyżki

Śmietana kremówka

60 mililitrów

Sól

1 łyżeczka

Pieprz czarny mielony

0.5 łyżeczki

Olej roślinny

1 łyżka

Woda

300 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki przypraw solą i pieprzem, obsmażaj na oleju z każdej strony.

Krok 2

Umieść w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni na około 20 minut.

Krok 3

W międzyczasie na patelni zrumień cebulę, wsyp pokrojone śliwki.

Krok 4

Całość zalej sosem Knorr wymieszanym w 300 mililitrach wody. Sos gotuj przez około 5 minut, dodaj brandy, śmietanę, po czym zmiksuj starannie w blenderze. Polędwiczki serwuj pokrojone w plastry na sosie śliwkowym.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Delikatne polędwiczki wieprzowe otulone aksamitnym sosem śliwkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które łączy w sobie kruchość mięsa z wyrazistym, słodko-pikantnym aromatem śliwek. Polędwiczki, najpierw delikatnie obsmażone, a następnie dopieczone w piekarniku, zachowują soczystość i miękkość, która rozpływa się w ustach.

Dla kogo?

Pieczone polędwiczki z sosem śliwkowym to propozycja dla miłośników wyrafinowanych smaków. Doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas przyjęcia dla przyjaciół. To danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, ceniących sobie połączenie tradycyjnej kuchni z nutą elegancji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To idealna propozycja na niedzielny obiad, romantyczną kolację we dwoje czy spotkanie z bliskimi. Elegancki wygląd i wykwintny smak sprawiają, że danie świetnie sprawdzi się podczas uroczystych okazji, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, a jednocześnie nie spędzić całego dnia w kuchni.

Czy wiesz, że?

Połączenie mięsa ze śliwkami to klasyka kuchni polskiej i europejskiej. Śliwki nie tylko nadają sosowi charakterystyczny smak, ale także zawierają naturalne enzymy, które pomagają zmiękczyć mięso. Dodatek brandy do sosu wzbogaca aromat całego dania i podkreśla słodycz owoców.

Dla urozmaicenia

Sos śliwkowy możesz wzbogacić o inne suszone owoce, jak morele czy żurawinę. Zamiast brandy możesz użyć whisky lub porto. Polędwiczki świetnie komponują się nie tylko z purée ziemniaczanym, ale także z kaszą gryczaną lub pieczonymi batatami. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed pieczeniem możesz zamarynować mięso w mieszance oliwy, czosnku i ziół.

Zostaw komentarz